25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni festival klapa Perast od 14. do 16. juna

Festival klapa Perast 2020. foto Boka News
Festival klapa Perast 2020. foto Boka News

Međunarodni festiva klapa Perast, u svom 23. izdanju predstaviće se ljubiteljima klapskog pjevanja bogatim trovečernjim programom od petka, 14. do nedjelje, 16. juna na Pjaci Svetog Nikole. Muzički sladokusci imaće priliku da uživaju u višeglasnom pjevanju u takmičarskom i u revijalnom dijelu festivala, a po već ustaljenom redosledu, predstaviće se ženske, muške, mješovite i dječije klape i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i iz Crne Gore.

Najavljujući program za Boka News, Tina Braić Ugrinić, predsjednica NVO Međunarodni festival klapa Perast ističe da je ekskluziva ovog izdanja Festivala “sama činjenica da i pored muzičkog trenda u regionu, a i kod nas, nažalost ne baš dobrog, klapska pjesma i njeno naslijeđe opstaju”.

-Mi smo naročito ponosni na sve veći broj dječijih klapa koje se razvijaju u Crnoj Gori i koje stvaraju kvalitetan i trajan put razvitka klapske pjesme. Ne postoji veći osjećaj ponosa od onog kojeg osjetimo kad na licima djece vidimo iskrenu radost i uživanje prilikom interpretiranja pjesama. To nam ukazuje da smo u pedagoškom smislu uspjeli prilikom podrške i usmjeravanja ukusa mladih, da nije uzaludan trud.

Ovo se ne može reći i za odrasle klape. Ove godine se prijavilo svega 5 crnogorskih od kojih 3 u takmičarskom dijelu. To je u neku ruku razočarenje. Ipak, za mene je najveće bilo prošle godine kad smo pozvali jednu mušku crnogorsku klapu koja je iznikla iz samog početka Međunadrodnog festivala klapa i koja je tražila da im platimo učešće, a dobro znaju značenje festivala. Porazna je i činjenica da je najmanje prijavljenih klapa sa primorja, a primorcima je ova vrsta muzike naslijeđe koje bi svi trebali baštiniti i cijeniti.

Festival klapa program

Uprkos svim drugim okolnostima, bilo finansijskih ili programskih nepredvidljivosti, mi i dalje najavljujemo sve bolje festivale koji svake godine imaju i dodatni faktor iznenađenja. Ove godine, nakon takmičarskog i revijalnog dijela očekuju nas koncerti iskusnih, renomiranih klapa, tako da će festivalske večeri ove godine trajati dugo u noć, kazala je Braić-Ugrinić za BN.

U ženskoj konkurenciji prve večeri, u petak, 14. juna u 21 sat će nastupiti klape “Divna” sa Pelješca, “Alata” iz Podgorice, “Lira” iz Trebižata kod Čapljine, te klapa “Fritule” iz Kopra (Slovenija). U revijalnom programu nastupiće kotorske klape “Maris” i “Bisernice Boke”, te klapa “Kaše” iz Dubrovnika.

Mješovite i dječije klape nastupiće u takmičarskom dijelu u subotu, 15. juna od 21 sat. U konkurenciji za jednu od nagrada predstaviće se “Bokelji” iz Herceg Novoga, “Geta” iz Orebića, “Camerton” iz Podgorice i “Žrnovnica” iz Žrnovnice.

Divno iznenađenje, nakon velikog rada I posvećenosti poslenika NVO Međunarodni festival klapa Perast sa djecom osnovnih I srednjih škola u Crnoj Gori predstavlja veliki odaziv dječijih klapa, u različitim sastavima I posztavama- nastupiće mješovita klapa “Luč” Osnovne škole “Lučac” iz Splita, zatim “Canticum Angelorum”- iz Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu, podmladak od ranije nam poznate klape “Margherita Bianca” iz Bijelog Polja, “Maestral” iz Splita, “Nonet” iz Muzičke škole Tivat, “Perle” iz Kolašina, dvije klape iz Nikšića- “Anderba Satis” i “Anderba Kantores”, te klapa “Arija” iz Kotora.

Van konkurencije će nastupiti dječije klape “Fortuna” iz Kotora i “Casta Diva” iz Podgorice, te klapa “Kumpanija” iz Vela Luke, kao i klape- učesnice.

Muške klape predstaviće se u nedjelju, 16. Juna od 21 sat a nastupiće klape “Valdibora” iz Rovinja, “Štiglići” iz Podgorice, “Batuda” sa Dugog Rata, “Delmati” iz Solina, “Podvorje” iz Kaštel Šućurca i “Ricordo” iz Blata sa Korčule.

Izlazeći ususret željama i potrebama zaiinteresovane piublike iz Kotora, a usljed nedostatka mjesta za parking u Perastu, organizatori iz NVO MFKP obezbijedili su besplatan prevoz. Autobus za Persat će ih čekati sve tri večeri Festivala na stajalištu na kotorskoj rivi u 20 sati,  a povratak je planiran nakon završeka programa, oko ponoći.

Za Peraštane/ke je ulaz slobodan, a ostali će morati da kupe donatorsku kartu od 5 eura.

Festival su podržali Opština i Turistička organizacija Kotor.

/M.D.P./

Najčitanije