24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni je dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Međunarodni je dan sjećanja na genocid u Srebrenici
Srebrenica – Foto: Samir Jordamović – AA

Ove godine, 11. jula prvi put obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, nakon donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a. Genocid u Srebrenici, koji se dogodio 1995., rezultirao je smrću više od 8 hiljada Bošnjaka, većinom muškaraca i više od 500 maloljetnih dječaka.

Opšta skupština UN-a ovom rezolucijom jasno je prepoznala i potvrdila genocid, pozivajući sve države članice da obilježe ovaj dan. O tome je u emisiji Studio 4 govorio Armin Hodžić, saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine.

– Za mene kao i za sve ostale Bošnjake, Srebrenica je otvorena rana koja boli, ali na žalost još uvijek i krvari, kazao je.

Naglašava kako je razmjer tog zločina takav da je neizostavno ušao u sve pore društva. Kako kaže, u samo nekoliko dana s lica zemlje je izbrisan jedan cijeli grad.

– Izdvojit ću dvije priče koje su mene jako dotaknule. Prva je priča Nedžada Avdića koji je sa 17 godina preživio strijeljanje. On je napisao i knjigu „Ja, haški svjedok”. Svjedočio je na sudu protiv onih koji su genocid provodili, govori.

Druga priča je vezana uz opštinu Bratunac koja je također preživjela genocid.

– Vidio sam sliku žene u 9. mjesecu trudnoće koja je zagrljena sa svojim maloljetnim djetetom. Njihovi posmrtni ostatci su pronađeni tek 2009. godine. Njen muž je živ i živi u Italiji. Nikada se nije vratio u BiH, rekao je Avdić.

Smatra kako je ovo zločin bez kazne te da se i dalje negiran genocid u Srebrenici.

– I to u državi u kojoj je genocid počinjen. U institucijama BiH, naglašava.

Dodaje da ljudi, koji su preživjeli genocid, svaki dan susreću one koji su bili izvršitelji genocida ili su sudjelovali u lancu zapovjedne odgovornosti.

– Recimo, žene koje su bile silovane od tih ljudi rade u školi gdje su ti silovatelji ravnatelji. To je teško pojmiti, ali to se dešava i BiH, govori.

– Srebrenica i ne samo ona, već i mjesta oko nje, su eklatantan primjer genocida i međunarodna je zajednica stala iza toga, naglasio je.

Najčitanije