11 C
Kotor

Slušaj online radio

Meduze se raširile dubrovačkim akvatorijem

Meduza

Na širem dubrovačkom akvatoriju kupačima ovih dana prijete meduze. Riječ je o vrsti pelagia noctiluca, odnosno tzv. morskoj mjesečini. Dubrovački Crveni križ, koji vodi spasilačke službe na plažama, na Dančama je čak izvjesio i crvenu zastavu zbog meduza.

„Crvena zastava u ovom slučaju nije postavljena zbog zabrane kupanja nego kao upozorenje! Spasilački tim Crvenog križa Dubrovnik tokom jutra imao je 8 intervencija uzrokovanih ubodom meduza. Prevencije radi spasilački tim će kroz svoje djelovanje na kupalištu pojačano upozoravati kupače na novonastalu situaciju. Ovim putem želimo skrenuti pozornosti svim korisnicima kupališta na potencijalnu opasnost.” – navode iz Crvenog križa.

Ubodi ove vrste meduza jako su bolni, neki stručnjaci u slučaju da vas ova meduza ubode, odnosno opeče, preporučuju da se bolno mjesto polije octom, drugi pak kažu nipošto octom. Narodna predaja kaže da je bolno mjesto dobro politi urinom, ali to zapravo nema s ničim veze nego jedino s tim da je urin topao. Dakle, poželjno je mjesto uboda uroniti u toplu vodu, ugrijanu na oko 40 stupnjeva. Ako niste u mogućnosti ugrijati vodu, a većina na plaži to ipak nije, potražite kakav topli kamen ili žal i prislonite ga na bolno mjesto, trebalo bi barem privremeno pomoći, jednako kao i topla voda. Opečeno mjesto dobro je kasnije tretirati antihistaminskom kremom. Bol može potrajati i nekoliko dana, a olakšat ćete ju naravno s tabletama.

Važno je nakon što vas meduza opeče odmah morem isprati i nikako trljati opekotinu jer biste time žarnice koje su ostale u koži prenijeli dalje po tijelu.

Koliko će se meduze zadržati u priobaalju i kad će se vratiti u dublje morske vode gdje inače i obitavaju, teko je prognozirati pa ovih dana svakako budite oprezni.

Izvor:juzni.hr

Najčitanije