10 C
Kotor

Slušaj online radio

Menadžment Luke Kotor dostavio politički sporan Biznis plan Centru za svjetsku baštinu

Luka Kotor objektivom reportera
Luka Kotor – foto Boka News

Izvršni direktor preduzeća Luka Kotor AD Branko Kovačević, dostavio je danas sekretarki Nacionalne komisije za UNESCO Milici Nikolić Poslovni plan sa Investicionim programom te firme za narednih 12 godina, kako  bi on bio dostavljen Centru za svjetsku baštinu UNESCO na uvid i reviziju.

Biznis plan Luke Kotor AD sa kojim je ona nedavno dobila prvenstvenu koncesuju na upravljanje najvećim privrednim potencijalom grada – njegovom lukom, problematizovale su članice lokalne vladajuće koalicije zu Kotoru URA i SDP tvrdeći da je Plan „nakaradan“, „nezakonit“ i da aktivnosti predviđene tim dokumentom oko izgradnje infrastrukture za prihvat velikih kruzera u obliku samostalnog pilon-odbojnika u moru kod Luže i priveznih plutača ispred Dobrote, uništavaju prirodnu i kultunu baštinu Kotora, te  da „opredjeljuju nakaradno sudbinu ovog grada i ovog zaliva decenijama unaprijed”.

Zbog toga su iz OO URA Kotor inicirali skraćenje mandata aktuelnom sazivu SO Kotor u kojoj je na vlasti koalicija te stranke, SDP, Demokrata i DF uz parlamentarnu podršku SNP-a.

SDP je otišao i korak dalje, te je zajedno sa opozicionim partijama DPS, SD i HGI potpisao i formalizovao predlog za izglasavanje nepovjerenja kotorskom gradonačalniku Vladimiru Jokiću (Demokrate).

Milica Nikolić – foto Boka News

U pismu sekretarki nacionalne komisije za UNESCO, direktor Luke Kotor je podsjetio na sastanak menadžmenta te firme sa predstavnicima Reaktivne misije UNESCO u Inistitutu za biologiju mora u Kotoru 31.oktobra prošle godine i istakao da im Luka stoji na raspolaganju za sva eventualna dodatno potrebna objašnjenja u vezi Biznis i Incesticionog plana.

“Poslovni plan Luke Kotor AD bazira se na postojećoj i važećoj planskoj dokumentaciji u ovom slučaju na Državnoj studiji lokacije Sektor 16. Reaktivna monitoring misija UNESCO je imala uvid u ovu plansku dokumentaciju i nije imala primjedbe na istu, a upravo je tim planskim dokumentom predviđena  izgradnja samostalnog odbojnika-pilona, koja za cilj ima upravo smanjenje nekih negativnih egfekata o kojim smo govorili prilikok sastanka sa Reaktivnom monitoring misijom”- stoji u pismu Kovačevića uz napomenu da Biznis plan predstavlja sastavni dio Ugovora o prvenstvenoj konceisji između Luke Kotor AD i Vlade Crne Gore “i ne stvara prava i obaveze za treća lica”.

“Država neposredno a lokalna samouprava kao većinski vlansik Luke Kotor AD posredno, kao članice Konvencije, imaju obavezu poštovanja preporuka Centra za svjetsku baštinu.”- naglasio je Kovačević ističući da je menadžmentu Luke veoma bitno da mišljenje UNESCO-a dobije prije početka realizacije ugovorom o koncesiji predviđenih obaveza.

“Napominjeno da izgradnji ključnih objekata infrastrukture i suprastrukture prethodi izrada projektne dokumentacije te je od posebnog značaja da prije toga dobijemo Vaše mišljenje kako bi projektni zadatak bio usaglašen sa vašim sugestijama. Kao odgovorni privredni subjekt i cijeneći opredjeljenje većinsog vlasnika – Opštine Kotor,  implementiraćemo uz saglasnost Vlade, sve preporuke Centra za svjetsku baštinu po njihovom dobijanju”-zaključuje se u dopisu Kovačevića sekretarki Nacionalne komisije za UNESCO.

Najčitanije