24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Migranti ponovo pokušali probiti poljsku granicu, Varšava šalje dodatna pojačanja

Migranti
Foto: Leonid Scheglov/BelTA / REUTERS

Migranti, prepušteni sami sebi unutar Bjelorusije, ponovo su na silu pokušali preći granicu i ući u Poljsku, no na granicu su poslana dodatna pojačanja u ljudstvu, javlja Reuters.

– Nije bila mirna noć, bilo je puno pokušaja da se probije poljska granica, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak za javni radio PR1.

Kako javlja privatna radio postaja RMF, granicu je na silu jučer pokušalo prijeći oko 200 migranata, a 60 ih je to ponovo pokušalo nakon ponoći.

Stotine migranata su podigle logor uzduž granice ojačane bodljikavom žicom i koju čuvaju poljski vojnici kako bi spriječili njihov ulazak u Europsku uniju. Broj vojnika koji čuvaju granicu je povećan s 12.000 na 15.000.

Migranti se probili kroz ogradu na granici Bjelorusije i Poljske

Dvije velike skupine migranata navodno su uspjele probiti ogradu na granici između Bjelorusije i Poljske.

Nekoliko desetaka ljudi uspjelo je srušiti ogradu u blizini sela Krynki i Bialowieza i prijeći granicu, javila je poljska agencija PAP pozivajući se na lokalnu radiopostaju Bialystok.

Postaja navodi riječi glasnogovornice pograničnih snaga, koja je rekla da su u oba slučaja ograde na granici nasilno srušene.

– Neki su migranti odvedeni u Bjelorusiju, a neki su uspjeli pobjeći, dodala je.

Na bjeloruskoj strani nalaze se stotine migranata.

Poljska odbija primiti migrante na svoj teritorij pa je posljednjih sedmicna poslala stotine pripadnika svojih snaga na granicu te podignula bodljikavu žicu, u nastojanju da spriječi bilo kakav pokušaj migranata da se probiju.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko zatražio je jučer da migrantima bude omogućeno da uđu u Poljsku. U intervjuu je rekao kako većina njih želi produžiti dalje, u Njemačku.

Europska unija optužila je Minsk da pomaže migrantima da dođu do vanjskih granica Unije u Poljskoj, Litvi i Latviji u znak osvete za zapadne sankcije uvedene Bjelorusiji zbog političke represije nad vlastitom oporbom.

Lukašenko, kojega zovu “posljednjim europskim diktatorom”, zanijekao je da namjerno dovodi ljude iz zemalja u krizi, poput Sirije, Afganistana, Libije i Iraka, i potom ih pušta prema granici s EU-om.

Europska unija trenutačno planira uvođenje novih sankcija Bjelorusiji, koje bi se posebno odnosile na državnog zračnog prijevoznika Belaviu zbog navodnog transporta migranata u Bjelorusiju.

Njemačka traži uvođenje novih sankcija Bjelorusiji

– Njemačka je za uvođenje novih sankcija Europske unije Bjelorusiji, objavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, optuživši bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da “beskrupulozno iskorištava migrante šaljući ih na granicu s Poljskom”.

– Sankcionirat ćemo sve koji sudjeluju u ciljanom krijumčarenju migranata, rekao je Maas u priopćenju, dodajući da će EU raditi na “proširenju i jačanju (…) sankcija protiv Lukašenkova režima”.

Opisujući situaciju na bjeloruskoj granici kao strašnu, Maas je optužio Lukašenka za pokretanje “opasne spirale iz koje nema izlaza”. Također je izrazio uvjerenost da je EU spreman djelovati protiv drugih zemalja i zračnih prijevoznika uključenih u prijevoz migranata.

– Nitko ne smije nekažnjeno sudjelovati u Lukašenkovim nehumanim aktivnostima, izjavio je Maas, upozorivši da smo “spremni, kao EU, povući i posljedice”.

Predsjednik Lukašenko, bliski saveznik Moskve, naglasio je da njegova zemlja “neće kleknuti pred EU-om”.

Izvor:Hina

Najčitanije