9 C
Kotor

Slušaj online radio

Milanović posjetio Kotor, u društvu Đukanovića obišao katedralu Svetog Tripuna, Bokeljsku mornaricu, HGD

U okviru dvodnevnog posjeta Crnoj Gori u utorak je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović posjetio Kotor, u društvu svog domaćina, predsjednika Mila Đukanovića

Predsjednike dviju država Republike Hrvatske i Crne Gore, Zorana Milanovića i Mila Đukanovića na glavnim gradskim vratima dočekao je gradonačelnik Kotora Željko Aprcović.

Milanović i Đukanović u Kotoru

Predsjednike je  ispred katedrale Svetog Tripuna  dočekao odred drevne Bokeljke mornarice u čije ime ih je pozdravio viceadmiral Ilija Radović, a u porti katedrale dočekali su ih umirovljeni kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić i barski nadbiskup koji sada upravlja i Kotorskom Biskupijom, monsinjor Rok  Gjonlleshaj.

Milanović i Đukanović su na trgu ispred katedrale Svetog Tripuna obavili smotru počasnog odreda Bokeljske mornarice čiji su pripadnici potom odigrali tradicionalno Bokeljsko kolo.

Dva predsjednika, Milanović i Đukanović ovom prilikom obišli su Katedralu Svetog Tripuna, sjedište Kotorske biskupije, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, koje danas slavi 19 godina postojanja i Bokeljsku mornaricu, gdje su im uručeni prigodni pokloni.

Milanović i Đukanović u Kotoru

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prethodno se u Tivtu susreo sa predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori,  sa čelnicima političke stranke Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Milanović i Đukanović u Kotoru

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na pitanje i konstataciju Boka News-a da se prije tačno dvadeset godina 24. juna 2000. godine u Cavtatu izvinio hrvatskom narodu zbog sudelovanja Crnogoraca u agresiji na dubrovacko podrucje 1991. i 1992. godine, te da su od tada odnosi među državama krenuli u pozitivnom smjeru je kazao:

„To je svakako bio važan događaj koji je doprinijo početku obnove povjerenja između dviju država. Sve što je uslijedilo kasnije odlično se oslonilo na taj događaj, danas sa zadovoljstvom svjedočimo o tome da imamo veoma uzorne susjedske i međunarodne odnose i da su to odnosi dvije prijateljske države i dva prijateljska naroda i to može poslužiti na čast ljudima koji žive u jednoj i drugoj državi. Mi kao državnici smo svako koliko je ko mogao doprinijeli tom procesu“ – kazao je za naš portal predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije