19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Milenijska fotografija dalmatinskog psa

Milenijska fotografija dalmatinskog psa

Vodički fotograf Šime Strikoman objavio je na svom Facebook profilu milenijsku fotografiju koju je snimio u subotu ispred katedrale sv. Jakova, a na kojoj su mu pozirali Dalmatinski psi i njihovi vlasnici.

Na ideju za snimanje te milenijske fotografije Strikoman je došao u razgovoru s uzgajateljicom dalmatinskih pasa Sanjom Jergović, a sve zbog toga jer ih je u Dalmaciji, iz koje potječe ta omiljena pasmina, sve manje.

Milenijska fotografija bijelih pasa sa crnim točkama obilježava povijest pasmine i četvrt stoljeća nakon priznavanja pasmine kao hrvatske autohtone.

Na fotografiji su točkasti psi s vlasnicima poredani uz rubove velikog Dalmatinca iscrtanog na podu, a sve uz kip Jurja Dalmatinca. Taj nesvakidašnji prizor promatrali su brojni turisti koji su se jučer popodne zatekli u gradu.

Spomenimo. opis pasmine potječe iz 1719. godine kada su Dalmatinski psi čuvali granice Dalmacije koja je bila pod mletačkom vlašću. Ti su psi bijeli sa crnim točkama kako bi na dalmatinskim stijenama, koje su bijele sa crnim mrljama i jetrene od zemlje crljenice, bili neuočljivi kao plijen velikim pticama grabežljivicama koje su obitavale nad dalmatinskom obalom i lovile životinje za prehranjivanje.

Ime ‘Dalmatinski pas’ je najprije izradio Thomas Bewick 1791. godine, ali psi koji su živjeli u Dalmaciji nisu imali ime. Dalmacija ostaje prvi dokazani i prihvaćeni dom te pasmine koja je priznata kao autohtona tek 1994. nakon teške borbe u kojoj je dokazano porijeklo dalmatinskog psa.

Najčitanije