26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mitrović: Izroniće stari za one što ga vole

Mitrović: Izroniće stari za one što ga vole
Sveti Stefan

Nekada zaštitni znak crnogorskog turizma i dragulj po kome je malena balkanska država bila ucrtana na svjetske turističke mape, grad-hotel Sveti Stefan u kojem  su odsijedali slavni svjetski glumci, režiseri i producenti – Sofija Loren, Karlo Ponti, Kirk Daglas, Doris Dej, Džerladina Čaplin, Marija Šel, Monika Viti, Sidni Poatje, Ričard Vidmark, Silvester Stalone, Džeremi Ajrons i dr.

Na Svetom Stefanu su odmarali poznati književnici Andre Marlo i Albert Moravija, nenadmašna balerina Maja Pliseckaja, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, proslavljeni šahovski šampioni Bobi Fišer i Boris Spaski, kao i prelijepa manekenka Klaudija Šifer. Ovdje su, takođe, boravile krunisane glave, poput engleske princeze Margaret i bivšeg italijanskog kralja Umberta II. Dočekivane su i mnogi poznati svjetski političari, kao što su predsjednik Italije Sandro Pertini, italijanski premijer Đulio Andreoti, njemački kancelar Helmut Šmit, kanadski predsjednik Vlade Pjer Trudo, jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, zatim čuveni bankari Maknamara i Rokfeler i drugi dolazile zvijezde Holivuda, političari, princeze, kraljevi ,..Naomi Kempbel, fudbaler Ronaldinjo, porodica Bekam, teniser Novak Đoković se tu vjenčao, a nedavno je bio i kralj Instagrama Den Bilzerijan.

Popularni “Svetac” bio je poznat upravo po poznatima koji su se odmarali u njegovim kamenim zdanjima, koji su i te kako govorili za novine, nije bilo komentara. Nekako, kao da današnju Vladu i “zakupce” ta nedavna prošlost mnogo i ne interesuje i kao da tek počinje da se piše istorija poluostrva za koje su znali u turističkom svijetu i oni koji nisu mogli tačno reći gdje se nalazi Jugoslavija.

Sveti Stefan

U samom gradu-hotelu nigdje fotosa i priča o tome. Nikakve pisane priče o gostima koji su u proteklih 50 godina ovdje boravili. A u veliku knjigu utisaka, za čiju sudbinu ne znamo, svoja zapažanja utiskivali su Sofija Loren i Karlo Ponti, Alberto Moravija i Andre Marlo, Ričard Vidmark, Klaus Kinski, Kirk Daglas, Silvester Stalone, Džeremi Ajrons, Monika Viti i Marina Vladi, Boris Spaski i Bobi Fišer, Jurij Gagarin, Leonid Leonov, Sandro Pertini, Vili Brant, Đulio Andreoti, Helmut Šmit, Robert Maknamara, Klaudija Šifer, kraljice, prinčevi i prestolonaslednici, bogati šeici.

Sveti Stefan – Maslina – foto Boka News

Nema ni podsećanja o “Zlatnoj jabuci”, najvećem turističkom priznanju koje je svjetska asocijacija novinara i pisaca dodijelila 1972. upravo Svetom Stefanu. A, novinari iz tadašnje cijele Jugoslavije, Evrope i ostatka sveta hrlili su na terase ovog ljetovališta da bi snimili kadrove za turističku istoriju, napravili intervju sa poznatima. O posjetama slavnih novinari su na vreme obaveštavani od tadašnjeg rukovodstva grada-hotela, koje je i te kako brinulo o diskreciji, ali i nastojalo da poznati, ako to žele, gostuju u medijima. I tada je, naime, “Svetac” imao lijepo uređene apartmane, izvanrednu kulinarsku ekipu, vrhunsku konobarsku “četu”. I naravno lijepu okolinu koju i danas ima, ali su njegovoj slavi najviše doprinela – imena.

Danas, popularni Svetac, više nije ni crnogorski, a ni zaštitni znak domaćeg turizma. Izdavanjem u zakup ovog najelitnijeg hotela grčkoj kompaniji Adriatik propertiz biznismena Petrosa Statisa, nestala je vizija unikatnog hotela a sa njim i sjećanja na neka davna vremena – zaključuje se u saopštenju Milice Mitrović predsjednice NVO “Grupa građana BU2”

Najčitanije