19.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mladi rendžeri proslavili Dan zaštite Dinarida na Lovćenu, učeći o zaštiti prirode

Mladi rendžeri proslavili Dan zaštite Dinarida na Lovćenu, učeći o zaštiti prirode
Mladi rendžeri

Mladi rendžeri sa Cetinja obilježili su na Ivanovim Koritima 7. oktobar – Dan zaštite Dinarida. Tom prilikom, od biologa, inženjera šumarstva i zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja prijestonice Cetinje učili su o raznovrsnosti biljnog i životinjskog svijeta nacionalnih parkova Crne Gore, kako zaštititi šume od požara i zašto su šume važne za čovjeka i cijelu planetu.

Mladi rendžeri kažu za Mediabiro da su srećni što su bili dio radionice na Ivanovim Koritima koja je posljednja aktivnost projekta „Aktivni mladi za zaštitu prirode“. Riječ je o projektu koji je finansijski podržala Evropska unija, kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, a koji sprovodi UNDP u Crnoj Gori.

„Ideja je bila da uključimo mlade sa Cetinja, da ih upoznamo sa poslovima koje obavljaju ljudi u Nacionanom parku, njihovi zaposleni, da se više informišu o zaštiti prirode, šta konkretno znače i kako izgledaju aktivnosti zaštite prirode na terenu“, kazala je projektna menažderka u NVO Parkovi Dinarida Milica Kandić.

Dinaridi

Ona podsjeća da je projekat počeo u ljetnjoj školi koju su u julu, u NP Lovćen, pohađali mladi rendžeri sa Cetinja. Predsjednik NVO Parkovi Dinarida Zoran Mrdak ističe da je riječ o programu za mlade rendžere u zaštićenim područjima dinarskog luka.

„Danas su mladi rendžeri vrlo aktivni u zemljama kao što su Njemačka i Holandija. Ove godine smo mi, Parkovi Dinarida, sa Nacionalnim parkovima Crne Gore i NP Lovćen na Ivanovim Koritima organizovali prvi kamp za djecu iz Prijestonice Cetinje, Kozarske Dubice i Prijedora, odnosno sa djecom koja gravitiraju oko NP Lovćen i Kozara. Dobili smo prvih 30 mladih rendžera koji su prošli obuku, a dobili su i sertifikat“, naveo je Mrdak.

Ukazuje da dobijanjem sertifikata sve počinje.

„Kada ti mladi dobiju sertifikat njihova aktivnost u zaštićenom podrčju se ne završava, nego tek počinje. Nadam se da će i ostali nacionalni parkovi i parkovi prirode koristiti naš program i da će idućeg ljeta biti više kampova. Voljeli bismo i da se formira zajednica mladih rendžera, kao što je to u zemljama EU i u Americi“, rekao je Mrdak za Mediabiro.

Poručuje da je, osim zaštite prirode, očuvanja kulturnih vrijednosti i istraživanja, kao i rad sa mladima, najbitnija stvar kojom treba da se bave zaštićena područja.

„Iz tog razloga ove godine 7. oktobar, kao Dan zaštite Dinarida, je posvećen upravo mladima, odnosno mladima u zaštićenim područjima“, istakao je Mrdak.

Dan Dinarida

U Nacionalnom parku Lovćen srećni su što su domaćini tako važnog programa za mlade. I ako je kiša poremetila planove za aktivnosti na terenu, djeca su našla zamjenu i radionijca je organizovana u Centru za posjetioce na Ivanovim Koritima.

„Plan je bio da se bavimo aktivnostima na terenu, ali nam uslovi nijesu dozvolili. Ipak,  stručni saradnici iz Nacionlnih parkova Crne Gore predstavili su djeci važnost življenja u skladu sa prirodom. Kroz interakiju sa djecom nadogradili su svoja znanja koja se tiču Nacionalnih parkova i životne sredine“, navela je Varagić.

Mladim rendžerima, kako su kazali za Mediabiro, najzanimljiviji dio radionice bio je kako zaštiti šume od požara i kako reagovati ukoliko se nađu u opasnosti od šumskog požara. Da je bilo zadovoljstvo učiti mlade, potvrdili su i u Službi zaštite i spašavanja.

„Imali smo prelijep dio aktivnosti i druženja i svega onoga što rade rendžeri na terenu – od spašavanja, obilaska terena, kontrola i svih drugih aktivnosti. Nadam se da će ovaj kamp dati podstrek institucijama i svima drugima da što više mladih uključuju u štićena područja, zajedno sa nama koji smo tu da doprinosimo i čuvamo ljepotu koju zaista imamo“, zaključio je šef Službe spašavanja u NP Lovćen Đorđe Kaluđerović.

Pored njega, predavanja su držali i Mihailo Krivokapić iz Službe zaštite i spasavanja prijestonice Cetinje, inženjer šumarstva Slobodan Stijepović i biološkinja Marina Radonjić.

Najčitanije