28.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Moguće otvaranje Svetog Stefana na tri mjeseca

Sveti Stefan – foto Boka News

Zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kompanija Adriatic properties, prihvatila je predlog Vlade da na tri mjeseca stave u stanje mirovanja arbitražni postupak pred Međunarodnim tribunalom u Londonu i da za to vrijeme otvori elitno ljetovalište.

Dogovor je, kako je Vijestima potvrđeno iz više izvora, da u ta tri mjeseca dvije strane pregovorima riješe sve međusobne probleme koje imaju i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Iako je zakupac odmah prihvatio predlog Vlade, te je kao rok određen 30. maj da zajedno obavijeste arbitražu da se na tri mjeseca postupak stopira, na poruke zakupca, kako je Vijestima rečeno, iz Vlade nema odgovora.

Ukoliko rok bude probijen, odnosno ukoliko do danas ne obavijeste arbitražu, postupak neće moći da bude stavljen u mirovanje, što bi ujedno značilo da će katanac na popularnom Svecu biti i četvrto ljeto.

Zaštitni znak crnogorskog turizma, nakon pune tri godine, napokon bi primio prve goste i radio u punom kapacitetu.

Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021, nakon čega je dvije godine na ulazu u Sveti Stefan bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo, ali samo za posjetioce.

Potez Vlade čekaju dvije strane – zakupac grad hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, te još nedovršenog hotelsko-apartmanskog kompleksa Kraljičina plaža, kompanija Adriatic properties, koja je spremna na dogovor i pred Arbitražnim sudom u Londonu, a pred domaćim sudovima dokazuje da je međunarodni tribunal jedino mjesto gdje se donose odluke o ugovornim obavezama.

Na drugoj strani, Vladino Hotelsko-turističko preduzeće Miločer i kompanija u većinskom vlasništvu države Sveti Stefan hoteli, takođe čekaju da Vlada reaguje, jer se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pošto zakupac praktično punu godinu nije platio ni euro za zakup najvrednijeg dijela obale.

HTP Miločer i Sveti Stefan hoteli u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem Sveti Stefan – Miločer, dužni su da plate 600 hiljada funti Adriatic propertiesu, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom vodi se spor koji je Adriatic properties pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona EUR. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Minulo ljeto grad hotel nije imao goste, jedino je bio otvoren za organizovane ture posjetilaca, kada je karta za ulazak na ostrvo koštala 25 EUR po osobi.

Ugostiteljski objekti i poslovni prostori na prilazu grad-hotelu takođe nijesu radili.

Sveti Stefan 13. jula slavi 64 rođendan od kada je malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vjekovima odolijevalo najezdama osvajača, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, pretvoreno u mondensko ljetovalište.

Da je veliko nezadovoljstvo mještana što četvrto ljeto grad-hotel Sveti Stefan dočekuje pod katancem bilo je jasno na velikom protestu koji je krajem marta organizovan ispred metalne kapije na samom ulazu u grad hotel.

Mještani su tada upozorili da ako do 15. juna grad-hotel ne bude otvoren, ne isključuju mogućnost blokade kompletnog mjesta.

Grad-hotel Sveti Stefan našao se u izbornim programima gotovo svih političkih aktera nedavno završenih lokaLnih izbora i gotovo svaka partija, koalicija ili grupa građana, obećala je otvaranje Svetog Stefana.

Najčitanije