31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Monografija “Primorac na putu kroz svoj prvi vijek” promovisana u Kotoru – Primorac je institucija grada… (Foto, Video)

“Primorac na putu kroz svoj prvi vijek” naziv je monografije, autora Đorđa Perišića i Dušana Davidovića, koja je povodom 100 godina VPK “Primorac” promovisana sinoć u Kotoru.

Na početku promocije, minutom ćutanja odata je počast svim preminulim članovima VPK Primorac, nakon čega su brojne zvanice i posjetioci, burnim aplauzom pozdravili šampione države vaterpoliste Primorca na čelu sa trenerom Vjekoslavom Paskovićem.

„Primorac je simbol Kotora i mora konačno postati institucija grada. Primorac nije samo jedan čovjek ili grupa ljudi, Primorac mora da bude sistem koji ne zavisi od trenutne politike ili trenutne volje bilo koga. Primorac je Kotor, Primorac smo svi mi…“ – poručio je u uvodnom obraćanju predsjednik kluba i potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević.

Ova monografija nije samo zbirka podataka i fotografija već istorija truda, strasti i uspjeha koji su obilježili naš klub od samog početka do danas, kazao je Kovačević.

„Danas je poseban dan, pomovišemo Monografiju, prije neki dan smo postali šampioni države poslije 16 godina a za nekoliko dana slavimo 15 godina od najvećeg uspjeha, osvajanje titule šampiona Evrope“ – istakao je Siniša Kovačević.

Saradnik na monografiji Dragan Đurčić predstavljajući kapitalno djelo, podsjetio je na stogodišnji istorijat PVK Primorac i osnivača kluba prof. dr Leopolda Netovića, koji je sa grupom istomišljenika u julu 1922. godine osnovao klub.

On je kazao da kotorski vaterpolo je napravio skok koji mu je Grad dao pa Monografija predstavlja svojevrsni spomenik gradu Kotoru.

U svom nadahnutom izlaganju Đurčić je posjetio na brojne uspjehe koje je klub ostavrio na domaćoj i međunarodnoj sceni, „Kotor vaterpolo centar, Primorac na krovu Evrope“,  ali i na brojne pojedince koji su sebe nesebično utkali u Primorac, igrače, trener, poput Trifuna Mira Ćirkovića, Pavla Vičevića, Veselina Markovića, Ranka Perovića, Petra Porobića…

„Hvala i čast svima koji doprinjeli uspješnom završetku ovog gigantskog poduhvata“ – kazao je Đurčić.

Primorac promocija Monografije – foto Boka News

Autor monografije “Primorac na putu kroz svoj prvi vijek” istaknuti društveno politički radnik i bivši vaterpolista, Đorđe Perišić kazao je da su istoriju Primorca pisali na stotine članova kluba koji su bili nejmari Primorčeve stospratnice.  On se zahvalio svim pojedincima koji su pomogli da uređivački odbor dođe do vrijedne istorijske građe kako bi monografija ugledala svjetlo dana, jer kako je kazao Primorac treba bude i ostane vječan.

Novinarski i urednički pečat Monografiji je dao Dušan Davidović koji je kazao da se dugo čekalo, “ali je život kluba u minulih 100 godina večeras pred nama 1922. – 2022. u tiražu 1000 primeraka”.

„Ova Monografija nije samo sjećanje na sportski put Primorca već je svojevrsna priča o našem gradu, u kojem je Primorac značio znači i značiće nadam se više od sporta.

Monografija “Primorac na putu kroz svoj prvi vijek” na 866 strana opremljena brojnim fotografijama donosi originalnu priču o generacijama koje su prošle kroz klub, sportisti koji su dostigli do olimpijskih visina i najvećih priznanja, treneri, članovi uprava koji su ostavili trag u klubu. Trudili smo se sve to nađe svoje mjesto u monografiji kao trajna potvrda kvaliteta.

Primorac promocija Monografije – foto Boka News

„Za ovu priliku moram podjetiti na pojedina imena, na nezaboravnog asa i dobrog čovjeka Zorana Gopševića po kome nosi ime bazen. U tu nisku velikana našeg kluba, ogrlicu naših bisera izdvajam Mirka Vičevića i njegov ulazak u Kuću slavnih vodenih sportova“ – kazao je između ostalog Davidović.

On je podsjetio na neizbrisiv trag koji su ostavili brojni stručnjaci, treneri, Borko Kovačević, Zdravko Poljak, Dragan Mihajlović, Trifun Miro Ćirković, Pavle Vičević, Ranko Perović.

Promociji su prisustvovali predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, potpredsjednik Nebojša Ševaljević, predsjednica SO Kotor Maja Mršulja, trener vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković, trener vaterpolo reprezentacije Slovenije Mirko Vičević, počasni predsjednik Skupštine VK Jadran Boro Mračević, brojni doajeni vaterpolo sporta, Andrija Popović, Mlađan Janović, braća Slobodan i Pavle Vičević, Željko Uljarević…

/M. Marušić/

Najčitanije