24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Moskva poriče odgovornost za napad na dječju bolnicu

Moskva poriče odgovornost za napad na dječju bolnicu
Kijev napad na bolnicu – SERGEY DOLZHENKO/EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK

Nakon jučerašnjeg, jednog od najtežeg i najsmrtonosnijeg ruskog raketnog napada na Kijev – u Ukrajini je proglašen dan žalosti. Prema dosadašnjim podacima poginula je 41 osoba. Spasioci i dalje tragaju za nestalima, pogođeno je najmanje 50 civilnih zgrada, no najteže je u kijevskoj dječjoj bolnici. Sumnja se da su pod njezinim ruševinama ozlijeđena djeca i djelatnici bolnice.

Kremlj je u utorak rekao da je za napad na dječju bolnicu u Kijevu dan prije odgovorna ukrajinska protuzračna obrana, a ne Rusija, dok je UN ocijenio da se vjerojatno radi o ruskoj raketi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije iznio dokaze za svoju tvrdnju, ali je rekao: “Inzistiram, mi ne napadamo civilne mete.”

Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija u ponedjeljak projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu te da je raketirala druge gradove širom zemlje, ubivši najmanje 41 civila. To je bio najgori val zračnih napada zadnjih mjeseci.

Ukrajinska sigurnosna služba objavila je da je bolnicu pogodio ruski projektil Kalibr Kh-101 i da su na mjestu događaja pronađeni dokazi, konkretno dijelovi stražnjeg dijela projektila sa serijskim brojem i dio sustava za navođenje.

Voditeljica u promatračkoj misiji UN-a rekla je u utorak da je smrtonosni napad na dječju bolnicu u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu vjerojatno uzrokovan izravnim pogotkom ruskog projektila.

– Analiza videosnimke i procjena napravljena na mjestu incidenta ukazuje na veliku vjerojatnost da je dječja bolnica pretrpjela izravan pogodak, a ne štetu zbog presretnutog (projektila), rekla je Danielle Bell, voditeljica misije UN-a za ljudska prava u Ukrajini.

Dodala je da njezin tim, koji je posjetio lokaciju u ponedjeljak, nije mogao donijeti konačnu odluku, ali da se čini da je projektil lansirala Rusija.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ustvrdila je u utorak da je ukrajinski NASAMS projektil zemlja-zrak pogodio dječju bolnicu.

Peskov je na dnevnom brifingu za novinare bio upitan kako Rusija može tvrditi da ne napada civilne mete nakon te tragedije.

– Apeliram na vas da se vodite priopćenjima ruskog ministarstva obrane koje apsolutno isključuje da je bilo napada na civilne mete i koje ističe da razgovaramo o padu sustava protuzračne obrane, rekao je.

– I dalje inzistiramo da ne napadamo civilne mete. Napadaju se kritična infrastruktura, vojne mete koje su na ovaj ili onaj način povezane s vojnim potencijalom režima, dodao je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije