18.9 C
Kotor

Slušaj online radio

MSC platio 50 miliona dolara da „MSC Gayane“ nastavi trgovanje

MSC-Philadephia-Port

„MSC Gayane“ upravo je na putu prema Nizozemskoj nakon što je njegov vlasnik „pljunuo“ 50 milijuna dolara kako bi ga oslobodio od ruku američkih vlasti mjesec dana nakon što je na njemu pronađeno 1,3 milijarde dolara vrijednosti kokaina.

Mediterranean Shipping Co (MSC) platio je 10 milijuna dolara jamčevine te 40 milijuna dolara osiguranja. Tvrtka je također pristala pasti pod američku jurisdikciju za vrijeme istrage oko pronalaska 18 tona kokaina na palubi njihovog kontejneraša, što je najveća količina kokaina ikad zaplijenjena u američkoj povijesti.

Šest članova posade uhićeno je u Philadelphiji zbog upletenosti u ovaj događaj.

Sporazum potpisan između MSC i američkih vlasti također zahtijeva da se „MSC Gayane“ vrati u američku luku u roku 90 dana u slučaju da sudac presudi protiv „MSC Gayane“.

Sudeći prema sudskim dokumentima, drugi časnik Ivan Đurašević navodno je priznao svoju ulogu u donošenju kokaina na palubu broda.

„Nakon što smo napustili Peru tijekom ovog putovanja, dobio je poziv od prvog časnika da siđe do palube, gdje je vidio mreže na strani broda pored dizalice“, pisalo je u prigovoru.

„Đurašević i otprilike četvorica drugih osoba, od kojih su neki nosili skijaške maske, pomogli su u podizanju mreža na plovilo“.

Đurašević je rekao da mu je prvi časnik, koji još nije identificiran, platio 50.000 dolara.

Još jedan član posade, identificiran kao Fonofaavae Tiasaga, također je navodno priznao sudjelovanje u krcanju kokaina na brod, i to na dva putovanja, pisalo je dalje u izvještaju.

„Prije napuštanja luke, brodski električar i prvi časnik također su prišli Tiasagi i pitali ga da li je spreman opet pomoći“, piše u sudskim dokumentima. „Prema Tiasagi, svaki od ove četvorice članova posade koordinirali su individualne pošiljke kokaina“.

U dokumentima također stoji da je barem dva puta dok je brod bio između stanica Čile i Panama, njihovom brodu prišlo nekoliko manjih kako bi im predali velike pakete ove droge.

Najčitanije