14 C
Kotor

Slušaj online radio

Muo – požućelo more

Mutno more

Mutna voda braon-žute boje osvanula je u petak prije podne na obali Mula. Nije poznato odakle potiče, ali nije to usamljeni slučaj u priobalju Kotorskog zaliva. Ti mutni vodotokovi posebno su izraženi sa „ove strane“- Od Mula, preko Prčanja do Stoliva, gdje još nije sprovedena kanalizaciona mreža, kao što je to slučaj sa „one strane“- dobrotske.

Iako analize vode pokazuju uglavnom da je morska voda dobrog kvaliteta, postoje brojna kritična mjesta gdje se zbog zastarjele infrastrukture i akumulacije fekalnih voda u septičke jame i van njih- u bujične kanale, sva ta nečistoća izliva u more.

Muo – požućelo more
Zamućeno more Muo

No, more je velikodušno, ono nam daje sve i prima sve, ono razgrađuje brzo ono što može, a ono što ne može- to razgrađuje njega. Često se pobuni, zatalasa, pa pa vrati sve te otrove na obalu… Ali, sada je već previše toga- pored otpadnih voda, tu je i buka u njegovim dubinama od brodskih motora, od teških sidara koja se neumorno spuštaju i izvlače i prave eho u cijelom akvatorijumu, od raznih zagađivača sa obale i sa mora za koje znamo i ne znamo.

Zbog toga građani (oni ekološki osviješćeni) nestrpljivo očekuju jesen, kada je lokalna vlast u Kotoru najavila početak radova na postavljanju kanalizacionog sistema „s ove bande“, nadajući se da će to bitno smanjiti upliv fekalnih voda u more, te doprinijeti kvalitetu življenja i bavljenja turističkom djelatnošću. Nadaju se, takođe i da će novom strategijom održivog kruzing turizma u Kotoru, značajno biti smanjen broj uplovljavanja putničkih brodova u Zaliv, što bi bilo dobar početak za saniranje ekološke razgradnje morskog biodiverziteta, a možda i za oživljavanje tradicionalnog ribarstva.

/M.D.P./

Najčitanije