24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej grada Perasta “zakitili” eloksiranom bravarijom – DPS traži odgovornost

Muzej grada Perasta

“Grupa diletanata na privremenom radu u Opštini Kotor – podigla je spomenik svojoj  neukosti i samovolji i to ni manje ni više, nego na spomeniku kulture – Peraškom muzeju, koji su procjenom oštrog oka nekog “eksperta”, zakitili eloksiranom bravarijom” – kaže se u saopštenju DPS-a Kotor.

Već je ustaljena praksa  kršenja  zakona i omalovažavanja Kotora i to njegovog najosjetljivijeg dijela kulture i kulturnog naslijeđa. Najprije su, bez ijedne dozvole, projeketa iz nezanjana nadležnih institucija za zaštitu kulturnih dobara betonirali gradske bedeme, nastavili su da se rugaju sa propisima i sa kulturnim naslijeđem, poručuju iz DPS-a.

“U napadu populizma, ovoga puta, došli su do Perasta i čuvene Palate Bujović – Muzej grada Perasta, na kojoj su početkom decembra 2018. promijenili kompletnu bravariju i postavili, vjerovaliili ne – eloksirane prozore i vrata.

Ovaj gest neznanja, samovolje i bezobzirnosti  izazvao je rezigniranost najprije mještana Perasta.

Kako je najavio novi i stručni direktor OJU ,,Muzeji“ Kotor Dušan Medin ta bravarija će biti zamjenjena, nakon nepuna dva mjeseca pošto je postavljena. Dakle, skinuta, uklonjena, a nova poručena i ponovo plaćena novcem  građana Kotora.

Ko  će da odgovara za desetine hiljada eura štete   načinjene ovim bahatim ponašanjem  Opštine i uprave OJU,,Muzeji“ Kotor? Ko će da objasni kako je donesena  Odluka, od koga je kupljena oprema i kome su plaćeni radovi?

OO DPS Kotor, predao je Zahtjev za slobodan pristup informacijama Opštini Kotor i OJU “Muzeji” Kotor, u kome zahtjevamo objašnjenje okolnosti, pravnog pokrića, a po tom i pravne odgovornosti, jer na moralnu odgovornost, nijesmo u mogućnosti da utičemo.

Javnost će biti upoznata sa odgovorom, jer građani imaju pravo da znaju koliko je njihovih para utrošeno na ovaj suludi poduhvat i kako se neko uopšte drznuo da se, već tradicionalno ophodi prema kulturnom dobru kao prema svojoj, ne pretjerano dragoj, prćiji” – kaže se u sopštenju DPS-a Kotor.

Najčitanije