17 C
Kotor

Slušaj online radio

„Muzika na vodi”

Muzika na vodi

Nevladino udruženje Ars-industria i Muzički centar Crne Gore prvi put u Crnoj Gori priređuju  imersivne koncerte pod nazivom „Muzika na vodi”.

Ovaj muzičko-teatarski projekat, koji je zasnovan na istoimenom remek-djelu njemačkog kompozitora baroka Georga Fridriha Hendla biće realizovan u četvrtak, 18. jula na plaži Lustica Bay u Tivtu sa početkom u 21.30 sati, u okviru Festivala Purgatorije, a dan kasnije (petak, 19. jul) sa početkom u 21 sat i u Podgorici na Skalinama, u okviru Podgorickog kulturnog ljeta 2019.

U poređenju sa standardnim koncertima klasične muzike ovaj „koncert“ predstavlja istorijsku rekonstrukciju događaja od prije 300 godina. Putem imersivnih efekata koji se ostvaruju kroz glumu i ples, nastoji se postići interakcija sa publikom, od koje se traži uključenost u sveukupnu dramaturgiju – saopšteno je juče iz Centra za kulturu Tivat.

Legenda kaže da je Hendl “Muziku na vodi” komponovao kako bi povratio naklonost britanskog kralja Džordža I. Hendl je bio zaposlen kao dirigent kod Džordža I u Hanoveru prije njegovog stupanja na britanski tron, dok je još kao vojvoda bio na čelu Elektorata Brunsvik- Luneburg (oblast u današnjoj sjeverozapadnoj Njemačkoj). Pošto je Hendl na gostovanju u Londonu ostvario veliki uspjeh, osjetio je priliku da dobije veći publicitet, zbog čega je, nakon obećanja Džordžu I da će se vratiti u razumnom roku, opet otputovao za Britaniju kojom je u to vrijeme vladala kraljica Ana. Prema pojedinim navodima, Hendl je zbog toga što se ipak nije vratio, pao u Džordžovu nemilost. Međutim, avgusta 1714. godine Džordž I postao je britanski kralj, a tri godine po stupanju na tron, od Hendla je tražio da napiše djelo koje bi se odsviralo na rijeci Temzi. “Muzika na vodi” premijerno je izvedena u ljeto 1717. godine u Londonu i postala je jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela u svijetu.

Cilj ovog interaktivnog i interdisciplinarnog projekta je da kroz saradnju nevladinog sektora i institucija na državnom i lokalnom nivou, umjetnički profesionalizam stane u službu šire publike, crnogorskih građana i turista, koji bi preko inovativnih i prijemčivih načina realizacije jednog kapatalnog muzičkog ostvarenja bolje spoznali visoku umjetnosti i postali njeni konzumenti. „Muziku na vodi“ izvešće 22 muzičara i 5 glumaca umjetničkog ansambla “Ars-industrija”.

Autorski tim čine: Dmitrij Prokofjev (muzičko rukovodstvo), Zoran Rakočević (režija), Vanja Vukčević (dramski tekst), Tamara Vujošević (koreografija), Milica Piletić, Zoran Rakočević (dramaturgija) i Ljubo Kaličanin (produkcija). Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, Gradsko pozorište Podgorica, a partneri Metropolis Media i PG Sound.Ulaz za oba koncerta je slobodan.

Najčitanije