24.7 C
Kotor

Slušaj online radio

MZ Risan za tri godine riješila brojne probleme i uradila ono što je decenijama čekalo…

MZ Risan za tri godine riješila brojne probleme i uradila ono što je decenijama čekalo…
Risan – foto Boka News

U periodu od 2021. do septembra 2024. godine u Risnu realizovan je veliki broj investicionih, komunalnih, kulturnih, humanitarnih dešavanja, kazala je za naš portal sekretarka MZ Risan, Adrijana Petričević.

“Posebno bih istakla humanitarne pomoći na kojima se odazvao veliki broj preduzetnika iz Risna i mnogih drugih privatnih firmi. Navest ću neke od njih: humanitarni bazar za pomoć malenom Feđi Alkoviću, gdje smo mi sa vrtićem JPU Radost Risan  i Osnovnom školom “Veljko Drobnjaković” iz Risna organizovali bazar za pomoć dječaku, dodjela 40 paketa pomoći na prostoru Risna, i to u 4 navrata, te bih se posebno zahvalila kompaniji IMLEK i MEGAMARKETU iz Budve na pozamašnoj donaiciji u vidu proizvoda neophodnih za porodice. U par navrata sakupljena je garderoba i obuća za porodice kojima je to bilo potrebno. Takođe bih istakla da smo donirali novčana sredstava DVD « Boka » i « Bogoljub Brezić » u Perastu, izradu dresova za školu fudbala Risan, poklone za najbolje karatiste Risan kao i novogodišnje pakete za djecu Doma u Bijeloj” – kaže Petričević.

Risanski makaruli

Što se kulturnih i zabavnih događaja tiče, MZ Risan je poseban akcenat stavila na djecu i organizovali razne zabavne, kreativne i sportske aktivnosti kao što su: igre bez granica već drugu godinu, dječije novogodišnje i ljetnje žure, razne kreativne radionice, bazare, predstave, kina na otvorenom, razne izlete za djecu vrtića i osnovne škole.

Risan – nekad i sad

“Što se kulturnih dešavanja tiče, organizovani su koncerti za Risansko veče, na trgu tj. pjaci imali smo razne klape, teatre, predstave. Organizovali smo 4 bazara rukotvorina. Istakla bih da je u Risnu bio rekordni broj izlagača čak 72. Dvije godine zaredom, za Novu godinu i sa ukrašenom jelkom od 9 m visine, risansko šetalište je bilo među najljepše okićenim u kotorskoj opštini.

Što se investicionih i komunalnih poslova tiče, istakla bih kompletno sređivanje arli na šetalištu, sadnju 22 masline i raznog cvijeća u kojima su postavljene EKO table, prekriven je Dom kulture platnom sa motivima Risna, asfaltiran put do Čeških baraka, postavljena je komletna nova ograda oko istorijskih iskopina kod škole, kao i nova kovana ograda pri rijeci Spili, sve u cilju da bi odlazak djece u školu bio bezbjedan. Takođe, poslije više od 20 godina, Risan je dobio sportski teren kao i asfaltiran put do škole sa postavljenom horizontalnom i vertikalnom sigalizacijom. Opština Kotor je opremila dnevni boravak za djecu u osnovnoj školi Risan. Sada djeca imaju besplatan topli obrok i njihov produženi boravak je besplatan” – sa ponosom ističe Petričević.

Risansko veče

Sređena je raskrsnica prema bolnici, asfaltirane su i razne kritične dionice po Risnu, zamjenjena i postavljena nova rasvjeta na šetalištu, parku, u ulicama Gabela, Grkavac i Gorica, osvjetljen stari prilaz do škole. Postavljena je zaštitna ograda na arlama kod šetališta, sanirana su oba dječija igrališta i dopunjena mobilijarom, postavljeni su zaštitni stubići ispred nekadašnje Arome, na ulazu u park i na ulazu na šetalište i kod marketa Idea. Zatvorena je najstarija ulica Gabela za saobraćaj, jer je naš cilj zaštiti je i sačuvati, s obzirom da datira iz XII vijeka. Izgrađena su dva nova kontejnerska boksa.

U toku je renoviranje i sređivanje Biblioteke koja je ujedno i prva biblioteka u Crnoj Gori i ista će biti ponovo otvorena.

“Tokom ljetnje turističke sezone imali smo bogat kulturni sadržaj: Risansko veče, Rimsku noć, Svi na Crkvice, predstavu Mace Marinkovića, bioskop na otvorenom, bazar rukotvorina, izložbu « Risan nekad i sad ».

Rimska Noć – Risan 2024.

Za tri godine uspjeli smo uraditi stvari koje koje decenijama nisu. Svaki prijavljeni problem od građana nastojali smo riješiti u što kraćem vremenskom periodu.

Zadovoljni smo što je u dosadašnjem periodu urađeno, pa bih najavila i aktivnosti koje nas očekuju do kraja 2024. godine. Risan će dobiti novi fudbalski teren dimenzija 60×30, sa travom, prskalicama, tribinama, reflektorima, betoniranje starog puta do škole, sređivanje platoa ispred trafika kod pjace” – kazala je Adrijana Petričević.

 

Najčitanije