24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Na obali Škotske nasukalo se i uginulo 77 kitova

Na obali Škotske nasukalo se i uginulo 77 kitova
Kitovi – Foto: Facebook/British Divers Marine Life Rescue

Na obalu u Orkneju u Škotskoj nasukalo se 77 kitova, što je jedno od najvećih masovnih nasukavanja posljednjih decenija.

Britanski ronionci Marine Life Rescue (BDMLR) ustanovili su da je 12 životinja na plaži Tresnes još uvijek bilo živo u trenutku nasukavanja. Ipak, eutanazirani su nakon što spasioci nisu uspjeli da ih vrate u more. Stručnjaci kažu da je prerano govoriti o tome što je uzrokovalo nasukavanje, piše BBC.

Najveće nasukavanje od 1995. godine

Inače, riječ je o najvećem nasukavanju u Škotskoj od 1995. godine, uprkos tome što su posljednjih godina viđena neka sličnih razmjera. Prema Prirodnjačkom muzeju Velike Britanije najveće nasukavanje dogodilo se 1927. godine kada je uginulo 126 kitova, prenosi N1.

Portparol Vijeća Orknej rekao je da se vode razgovori s predstavnicima zajednice o tome kako se najbolje riješiti tijela životinja:

“U prethodnim okolnostima u kojima su se kitovi nasukali na našoj obali i nakon toga umrli, pristup našeg tima za zdravlje životne sredine oko odlaganja tijela bio je da se omogući prirodi da ide svojim tokom, a javnosti savjetovano da se kloni tog područja. Naša procjena u ovom slučaju, s obzirom na razmjere i vjerovatne posljedice za javno zdravlje, jest da će biti potrebno preduzeti jasnije mjere – na primjer zakopati ih tamo gdje se nalaze ili ukloniti tijela na veliko grobno mjesto negdje drugo”, rekao je portparol Vijeća Orknej.

Najčitanije