31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Na proslavi Svetog Antuna na Prčanju

Blagdan Svetoga Antuna okupio je na misi u maloj crkvi-porodičnoj kapeli familije Lazzari na Prčanju grupu vjernika iz Dobrote, Mula, Kotora, Škaljara, kojima su se poslije toga na ponti ispred Kuće Lazzari, na čašćenju domaćina Meleta Lukača, pridružili i drugi gosti iz Bara, Podgorice, Bijelog Polja. Kako je i red, duhovno i liturgijsko slavlje posvećeno jednom od omiljenih bokeljskih svetaca, koje je održao don Željko Pasković, upotpunjeno je gozbom i druženjem, koje je recitovanjem svoje pjesme “Oda Crnoj Gori”, uveličao pisac i pjesnik Dejan Milošević Tarski.

Crkvu Svetog Antuna Padovanskoga je 1724. godine osnovao Bruno Lazzari, a 1988. godine, nakon zemljotresa, obnovila ju je Agata, udova Nika Lazzarija, kapetana duge plovidbe na jedrenjacima. Ukrašena je oltarnom slikom na kojoj se ističu Bogorodica i Sv. Antun, rad baroknog slikara Tripa Kokolje. Od 1990. godine slavlje u porodičnoj kapeli i ispred kuće organizovali su Mele Lukač i njegova supruga Nada, potomkinja familije Lazzari. Nakon što se ona upokojila, Lukač je nastavio da održava crkvu i organizuje slavlje o blagdanu Sv. Antuna  u čast sjećanja na suprugu. Činjenica da je Mele porijeklom musliman iz Bijelog  Polja još više pridaje značaj cijelom ovom slavlju, što primjećuje i don Željko Pasković, prčanjsko-stolivski župnik.

Misa u čast Sv. Antuna

-Jedna znamenitost u današnjem vremenu je to što je nasljedstvom ova crkva pripala porodici Meleta Lukača, koji već duži niz godina održava crkvicu, svaki put je o ovome blagdanu otvara, okupljeni narod i vjernike počasti sokom i delicijama, što je lijep primjer gdje se očituje ovaj zajednički život u našoj Boki.

Takav život ne bi smio biti nešto neobično, ali jeste, upravo to što jedan musliman održava katoličku crkvu. Lijepo bi bilo kada bismo svi mi bili te svijesti i razumjeli da bilo čija svetinja jeste i naša svetinja, bez obzira kojoj konfesiji pripadali. Kao katolik ja se uvijek trudim da ispoštujem i džamiju i pravoslavnu crkvu, uvijek ulazim s osobitim poštovanjem u te sakralne objekte, tako da mi je milo što upravo u župi u kojoj služim imam taj jedan primjer. Kada nam u posjetu dođe neki kolega, sa radošću istaknem taj primjer da upravo ovu crkvu održava, uređuje, čuva jedan pripadnik islamske vjeroispovjesti. To je i dalje porodična kapela, nije u vlasništvu Kotorske biskupije, obitelj Lukač je zadužena za nju, čuvaju je, održavaju i svake godine, evo, otvaraju je za blagdan Sv.Antuna, ističe don Željko.

On je objasnio značaj Sv. Antuna, zaštitnika porodice, djece, izgubljenih stvari, svega lijepoga, koji je znameniti propovjednik i zagovornik, za koga kažu da je nakon Blažene Djevice Marije, jedan od najomiljenijih svetaca.

-Svi smo mi pozvani biti sveci, samo bi nam oni trebali biti primjer i poticaj na tome putu da molimo za njihov zagovor i da idemo k tom cilju svetosti, na koji nas sami Bog poziva, kazao je don Željko koji se tokom propovjedi u kapeli Sv. Antuna zahvalio Meletu Lukaču i njegovoj obitelji što su i ove godine otvarali i uredili ovu svetinju i što su pripremili čašćenje.

Na ponti Lazzari

Mele Lukač ima pet sinova i tri ćerke, a u porodici sada su  snahe iz Njemačke, Rusije, Francuske…Redovni je učesnik međunarodnih sajmova antikviteta i jedan od rijetkih antikvara u Boki kotorskoj. Njegova starinarnica na Prčanju otvorena je tokom cijele godine, subotom je na sajmu antikviteta u Podgorici.

Čuda se dešavaju kad se prepustite

Don Pasković je obavijestio prisutne vjernike da su poslenici „Kotorskog Caritasa“ dan prije blagdana Sv. Antuna održali sastanak u Narodnoj kuhinji u Tivtu, gdje je on izrazio želju da mogu da nabave motor kako bi vršili dostavu hrane osobama koje ne mogu doći po svoj obrok, jer autom je to postalo neizdržljivo tokom ljetnjih gužvi.

– U roku od sat vremena jedna obitelj, koja želi ostati anonimna, darivala nam je potpuno nov-novcati motor za potrebe Caritas-a i Narodne kuhinje i to baš o blagdanu Sv. Antuna. A jedna druga obitelj je napravila kolače za naše korisnike u sklopu spomena na svojega supruga, sina, oca, koji je nosio to ime i koji je nastradao na brodu, tako da se puno lijepih stvara događa o ovome svecu. Osjetio sam upravo ono što sam danas propovjedao: prepustite  Gospodinu puteve svoje, on najbolje zna kako će vas voditi, učinićete čuda, a da toga niste ni svjesni, to posebno govorim mladima i ovoj djeci pred kojom je život da slijede Krista u potpunosti, poručio je vjernicima don Željko.

/M.D.P./

Najčitanije