17 C
Kotor

Slušaj online radio

Na valovima Neretve u kajacima Rama Begovića iz Jablanice

Ima dosta lokalnih rekreativaca, ali ima i stranaca – iz Njemačke, Austrije, puno ih je iz Engleske, tu ima i arapskog svijeta, baš je raznolika klijentela i pošto volim da komuniciram sa ljudima, ovo me ispunjava, kaže Ramo Begović



Rijeka Neretva, njen vodotok, obala i planinsko okruženje jedna je od mnogih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, koje ljubitelji putovanja kroz neotkrivene predjele, uz uživanje i oduševljenje otkrivaju i ovoga ljeta. Jedan od načina da upoznate ovu divnu rijeku, poznatiju po istorijskoj bici iz Narodnooslobodilačkog rata, ali i po akumulacionim jezerima izgrađenim 60-ih godina prošloga vijeka, kao i da upoznate gostoljubive ljude koji žive na njenoj obali, jeste i vožnja kajakom, kanuom ili starinskim splavom.

Preduzimljivi mladi domaćin Ramo Begović iz Donje Jablanice od prošle godine u mjestu Ivan Krst bavi se iznajmljivanjem kajaka kao dodatnim poslom, ali i iz  ljubavi prema rijeci, kojoj je privržen od malih nogu, na kojoj je još kao osmogodišnji dječak veslao kajak.

-Ima dosta lokalnih rekreativaca, ali ima i stranaca – iz Njemačke, Austrije, puno ih je iz Engleske, tu ima i arapskog svijeta, baš je raznolika klijentela i pošto volim da komuniciram sa ljudima, ovo me ispunjava.

Baćov kajak

Volim prirodu od djetinjstva, iznajmljivanje kajaka sam htio prije deset godina da započnem sa bratom, ali je on mislio da nema od toga ništa, međutim, sad sam ja to počeo i uživam u ovome.

Ovo mi je neki odmor od “online” posla za kompjuterom. Moj amidža (stric) Adil Begović je bio avanturista koji je sa svojim prijateljem Baćom iz Konjica osvojio Mon Blan, jedan je od prvih Jablaničana koji su to učinili i to „na divlje“, on je i prvi doveslao iz Konjica kajake do Jablanice, na Neretvu i jezero. Baća mi je poklonio kajak i ja sam sa 11 godina već počeo prijatelje vodati po jezeru i svidjelo im se jako, kaže Ramo za Boka News, dok daje instrukcije jednoj porodici koja je došla iz Češke. Objašnjava im kako da sa mjesta Ivan Krst, veslajući oko sat i deset minuta do sat ipo niz Neretvu ka Mostaru, stignu do mostova pored brane, a onda desno odatle dođu do  Grabovice – prelijepe azurnoplave Grabovičke plaže. Ramo se uspješno bavi digitalnom fotografijom, dronografijom i svojim radovima je ovekovječio neke fantastične momente na rijeci.

Ramizova ribarska posta prerasla u kajakaški punkt

Kajaci i oprema nalaze se u ribarskoj kućici njegovog rođaka Ramiza Tufeka, sa kojim sarađuje u ovom poslu. Od strme priobalne stijene uz rijeku Neretvu Ramiz je na svom posjedu tokom 15 godina posvećenog rada napravio prilaz za ribarenje i kajakarstvo, uredio malu plažu-pontu i to reciklirajući gume. Sada, uz rentiranje kajaka, on ima priliku da sa gostima, turistima podijeli uživanje u pogledu na prelijepe vrhove planine Prenj, na korito Neretve, u pogledu na Rečinu (gdje se sastaju masivi Prenj i Čvrsnica), tu dolaze najbliže jedno drugom na nekih stotinjak metara.

Prenj- najljepša planina u regionu

-Odavde se vidi vrh Cetinja (1998 mnv), iza je Lupoglav (2102mnv), a na 40-ak minuta vožnje, od Ivan Krsta stiže se do Vitlenice, startne pozicije za izlazak na Hajdučka vrata, do kojih se dolazi za tri sata hoda. Taj dio je prelijep za planinarenje, staze su markirane, a ko je malo hrabriji, on može da se spusti sa Hajdučkih vrata direktno u Divu Grabovicu. Tu imaju dvije planinske kućice.

Drugi način da se dođe do Hajdučkih vrata je da se kajakom dovesla do Grabovičke plaže i kad se nastavi odatle na dvadesetak  minuta hoda stiže se u Divu Grabovicu i odatle se može ispeti na Hajdučka vrata, ali je ovaj uspon težak, objašnjava nam Ramo Begović.

Za njega je Čvrsnica prelijepa planina, ali najljepša planina u regionu je, ističe Ramo – Prenj.

-Tu imamo jednog poznatog fotografa Dženada-Džinu, koji provodi veliki dio svog slobodnog vremena na te dvije planine, a Prenj posebno voli. U saradnji sa drugim zaljubljenicima u ove masive, on je uspio da se izgrade novi domovi, planinski smještaji, on pravi fantastičnu priču…naglasio je Begović.

Ljepote Neretve, FOTO Ramo Begović

Preko 20 malih izvora pitke vode, puno pritoka, tri akumulacije,  a tu je i janjetina…

-Ogromni su potencijali, ali mjesto je i dalje „skriveno“ i oni rijetki koji ovdje zastanu, uživaju u ovome. Većina ljudi prođe, stanje na janjetinu u restoranu i misle da je Jablanica samo janjetina, međutim, ovdje imamo više rijeka koje se ulijevaju u Neretvu i čine ovaj predio nevjerovatno lijepim. Kod starog kamenog mosta  ulivaju se tri rijeke- Šanica, Draganka i Bijela. Dalje prema Jablanici imamo rijeku Doljanku i tu dolje rijeku Grabovku. Rijeka Drežanka je dolje južnije…Pored tih malih rijeka koje se ulivaju u Neretvu imamo mnogo malih izvora koji su pitki, u okruženju od pet kilometara oko Jablanice ima preko 20 malih izvora pitke vode, stvarno je ovo područje bogato vodom.

 Imamo tri akumulacije- jezero Salakovac, Grabovičko jezero i Jablaničko jezero. Sada se iznad Konjica u mjestu Glavatičevo, isto pravi neka brana, nažalost, koja će malo da pokvari gornji tok, do sada totalno neiskvaren, čist…Bilo je građanskih protesta, ali to, nažalost „ne pije vode kod nas“, ali je sramota da se kvari takvo blago, to je raj u prirodi, gdje Neretva ide slobodno, kaže Ramo i objašnjava da je Neretva duga 230 km. Najvećim dijelom (208km) protiče kroz Bosnu i Hercegovinu, a manjim dijelom, prije ušća u Jadransko more, kroz Hrvatsku. Izvire u brdskim predjelima visoke Hercegovine ispod planine Jabuke, ogranak Zelengore.

Humanista na djelu

Ramo je ovim poslom počeo da se bavi prošle godine, nakon što je šest godina plovio rijekama Evrope – brodom je obišao Rajnu, Majnu, Dunav, Mozel, Sar, od delte Crnog mora do Ajzelmija u Holandiji.  Kada je uspješno završio gimnaziju, aplicirao je za Policijsku akademiju BiH i bio među „top tri“, ali je konkurs poništen i Ramo, razočaran, odlazi vani. U Dizeldorfu je kratki period radio kao konobar u restoranu, zatim je postao mornar na brodu, da bi ubrzo radio dva posla- bio je recepcioner i blagajnik u jednoj kompaniji i paralelno obavljao dužnost oficira na brodu.

Ovim je stekao  dragocjena poznanstva, te je na osnovu toga u vrijeme korone 2020. godine, od njemačke vlade – od Predsjednika Ministra NRW-a (Sjeverna Rajna Vestfalija) tražio pomoć za Hercegovačko-neretvanski kanton, što je i realizovano isporukom medicinske pomoći i opreme.”

Perspektive…

-Imam kuću u Donjoj Jablanici, napravio sam i novi objekat poslovnog tipa, ali pored toga i dalje razmišljam o tom nekom savršenijem društvenom sistemu. Postoji šansa da u sljedećih godinu-dvije ponovo napustim Bosnu i Hercegovinu, iako sam tu neke stvari postigao i završio, vjerovatno ću za Njemačku. Gimnazija je najjača srednja škola u BiH, ali nemam nekog izbora za posao, nisam specijalizovan direktno za određeni posao. Informatika mi je uvijek bila jaka strana, prije nego što sam otišao na brod, radio sam servis računara, volim digitalnu fotografiju, dronografiju, pravim reklamne videe…

/M.D.P./

 Fotografije pejzaža: Ramo Begović

Najčitanije