25.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Velikoj plaži u Crnoj Gori prvi put snimljene mlade morske kornjače

Na Velikoj plaži u Crnoj Gori prvi put snimljene mlade morske kornjače
Foto: Institut za biologiju mora/Facebook

Institut za biologiju mora iz Crne Gore dobio je juče više dojava o izlijeganju mladih jedinki morske kornjače, najvjerojatnije glavate kornjače (Caretta caretta), inače najčešće vrste morskih kornjača u Jadranu.

“Iako su naučnici već neko vrijeme predviđali mogućnost da glavate kornjače iskoriste područje Velike plaže za polaganje jaja, ovo je prvi takav dokumentirani slučaj. Institut je 2013. i 2014. godine provodio istraživanja na Velikoj plaži – Ulcinj, pokušavajući naći gnijezda morskih kornjača, ali bez rezultata”, napisali su na Facebooku uz video kornjača.

“U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je proširenje područja gniježđenja glavatih kornjača, pa je tako zabilježeno i na jadranskoj obali sjeverne Italije. Ovo je zasad najsjeverniji zabilježeni slučaj na istočnoj obali Jadrana. Upozoravamo javnost da su sve vrste morskih kornjača zaštićene vrste, kako u nacionalnom, tako i međunarodnom zakonodavstvu”, dodaju.

Mlade morske kornjače se ne smije dirati

Zamolili su da se kornjače ne dira.

“Samo ako je potrebno i ako drugačije ne bi mogle stići do mora, oslobodite im put. Ako svjedočite događaju tijekom noći, ne palite svjetla i fotografirajte isključivo bez upotrebe bljeskalice.

Budite što je moguće više slučajni promatrači i smatrajte se sretnima što ste imali priliku posvjedočiti ovom fascinantnom događaju. Mlade kornjače nikako ne bi trebalo uzimati u ruke, odnosno treba izbjegavati bilo kakvu direktnu interakciju s njima”, zaključuju.

Najčitanije