19 C
Kotor

Slušaj online radio

Najmanje 30 poginulih u izraelskom napadu na školu, kažu u Gazi

Najmanje 30 poginulih u izraelskom napadu na školu, kažu u Gazi
Gaza
Foto: Mohammed Salem / Reuters

Najmanje 30 Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu na školu u kojoj su bila smeštena raseljena lica u Gazi, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici, dok je izraelska vojska saopštila da je napala komandni centar Hamasa u školskom kompleksu.

Petnaestoro dece i osam žena su među poginulima u napadu na školu u centralnom gradu Deir Al-Balahu, saopštila je vladina kancelarija za medije koju vodi Hamas, organizacija koju SAD i EU smatraju terosrističkom.

Kancelarija za medije i ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa saopštili su da je više od 100 ljudi ranjeno.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da je gađala “komandni i kontrolni centar Hamasa unutar školskog kompleksa Khadija u centralnoj Gazi”.

U saopštenju se navodi da se škola koristi za napade na vojnike i kao skladište oružja, kao i da se civili upozoravaju pre napada.

U prethodnim napadima koji su pogodili civilnu infrastrukturu, izraelska vojska je okrivila militantnu grupu Hamas da je dovela civile u opasnost, optužujući je da deluje u gusto naseljenim delovima, školama i bolnicama. Hamas to poriče.

Rat između Izraela i Hamsa pokrenuo je napad Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. kada su militanti upali u vojne baze i naselja širom južnog Izraela, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 250 talaca.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo sveobuhvatnu ofanzivu iz vauduha, s mora i kopna, u kojoj je ubijeno preko 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i dece, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija optužuju Izrael da koristi neproporcionalnu silu u ratu, što on poriče.

Najčitanije