17 C
Kotor

Slušaj online radio

Napada koji je potresao Konavle

Napada koji je potresao Konavle
GP Karasović – foto Boka News

Zbog ispoljenog nasilja, zlostavljanja, iživljavanja i osobito drskog ponašanja, čime su na javnom mjestu druge osobbe dovele u ponižavajući položaj, dežurni istražni sudac Županijskog suda u Dubrovniku odredio je na prijedlog dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva državljanima Republike Albanije Raimondu Shali (42) iz Grasdisht Rushe i Kloeldu Shali (23) iz Fiera istražni zatvor u trajanju od 30 dana.

Državno odvjetništvo tereti dvojicu Albanaca da su 27.jula oko 18,30 sati, na kolniku lokalne ceste LC-69057 u Karasovićima, nedaleko bivšeg restorana ”Venecija”, nezadovoljni što je J. P. svojim vozilom zaobišao kolonu vozila, zajednički i dogovorno s više zasad nepoznatih osoba, u cilju iživljavanja rukama i nogama udarali po glavi i tijelu. Uslijed tih udaraca J. P. je zadobio više ozljeda kao što su podljev desne strane lica te oteknuće usne, a postupci Albanaca doveli su ga u ponižavajući položaj.

Dodatno, Kloeld Shala se tereti da je počinio tešku tjelesnu ozljedu. Naime, tereti se da je istog dana i na istoj lokaciji, u 18,35 sati, u namjeri da teško ozljedi M. P. koji je pokušavao zaštititi sina od daljnjeg fizičkog napada više osoba, više puta zatvorenom šakom udario u nos te u glavu i tijelo, uslijed čega je M. P. zadobio multifragmentarni prijelom nosne kosti s pomakom, što su liječnici okarakterizirali kao tešku tjelesnu ozljedu.

GP Vitaljina

Zaključivši da je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku osnovan, sudac istrage je odredio istražni zatvor. Zatvor je određen jer su okrivljenici strani državljani koji nemaju prebivalište niti boravište na području Republike Hrvatske te postoji opasnost da, ako se puste na slobodu, mogu pobjeći i tako onemogućiti vođenje kaznenog postupka. Uz to, Albanija kao njihova matična država nije članica Europske unije te ih nije obvezna izručiti drugim zemljama. Također, to što su okrivljenici na privremenom radu i boravku u Njemačkoj ne znači i da će se tamo vratiti, a sudac istrage je utvrdio kako postoje i okolnosti koje upućuju na opasnost da se ponovi isto ili slično kazneno djelo koje može imati i teže, pa i pogibeljne posljedice. Takav je zaključak sudac istrage temeljio na načinu izvršenja kaznenog djela kad su, uz izuzetno izraženu kriminalnu volju, okrivljenici ispoljili znatnu bahatost, beskrupuloznost i nepoštivanje drugih, a u stranoj zemlji nisu poštivali univerzalne pravne propise koje vrijede i u njihovoj zemlji.

Na kraju, naglasimo i vrlo važni podatak kako je sudac istrage zaključio da ovaj put nisu ispunjeni uvjeti za zamjenu istražnog zatvora nekom od mjera opreza ili određivanje jamčevine, jer se blažim mjerama ne bi ostvarila svrha istražnog zatvora.

/Ahmet Kalajdžić/

Najčitanije