20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Napadač iz Münchena navodno austrijski državljanin porijeklom iz BiH

Napadač iz Münchena navodno austrijski državljanin porijeklom iz BiH
Napadač 18-godišnjak iz BiH Foto: Vifogra GmbH / REUTERS

Napadač koji je ubijen u razmjeni vatre s policijom u Münchenu austrijski je državljanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Namjeravao je izvesti napad s islamističkom pozadinom na izraelski konzulat, javljaju njemački i austrijski mediji.

Prema pisanju više medija, među ostalim Der Spiegela i Standarda, koji se pozivaju na istražna tijela, osoba koja je u četvrtak prijepodne dugocijevnim oružjem napala policijsku stražu u blizini konzulata Izraela u Münchenu je 18-godišnji Emrah I., austrijski državljanin podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.

Vlastima u Austriji već je neko vrijeme poznat kao islamist. Na njegovu mobitelu pronađen je i propagandni materijal tzv. Islamske države.

U München je stigao vlastitim automobilom iz Salzburga, gdje živi. Nakon što je došao blizu izraelskog konzulata, izašao je iz automobila te otvorio vatru iz puške na policiju koja je bila ispred zgrade Dokumentacijskog centra za razdoblje nacionalsocijalizma, koja se nalazi uz zgradu konzulata u središtu bavarske metropole.

U razmjeni vatre koja je slijedila napadač je pogođen s nekoliko hitaca te je preminuo na mjestu.

Poslije napada policija je blokirala središte Münchena u potrazi za eventualnim napadačima, ali je nakon nekoliko sati izvijestila kako ne prijeti daljnja opasnost.

Incident se dogodio na godišnjicu napada na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. Palestinski pripadnici Crnog rujna tada su ubili 11 izraelskih sportaša.

Zaštita židovskih institucija

– Zaštita židovskih institucija za nas je od iznimne važnosti. Detalji, motivi i ostale informacije o počinitelju sigurno će se morati utvrditi u idućim satima. Ne možemo to očekivati danas. Ali jedno je jasno: postoje ozbiljne sumnje da je ovo povezano s danom sjećanja na godišnjicu napada na Olimpijskim igrama 1972. godine, izjavio je Markus Söder, bavarski premijer.

Najčitanije