25 C
Kotor

Slušaj online radio

“Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu“ – valorizacija i obnova istorijske rute

Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu

„Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu“  naziv je panel diskuije koja održana danas u Dvorani Park, u organizaciji Opštine Herceg Novi i organizacije Napoleonove destinacije, uz inicijativu člana naučnog komiteta ove organizacije profesora dr Joška Belamarića, koji je jedan od najuglednijih hrvatskih povjesničara umjetnosti.

Cilj panel diskusije „Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu“ je da se zajednički pronađu riješenja koja bi dugoročno dovela do valorizacije i obnova ove istorijske rute od Ljubljane do Kotora. Prema riječima Belamarića ove ceste su relativno slabo proučene.

Profesor dr Ilija Lalošević istakao je da su sva istraživanja počinjala u tadašnjim državnim arhivima, a nastavljali u Veneciji i Beču.

Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu

Zavodi za zaštitu spomenika u Kotoru i u Splitu, možemo slobodno reći bez hvalisanja, ali i bez lažne skromnosti, su možda među dva najrelevantnija zavoda u bivšoj Jugoslaviji, koji su primjenjivali sve potrebne metodologije, kako proučavanja tako zaštite i konzervacije kulturne baštine.

“Što se tiče puteva, to su stare trase tako da nismo još to baš skroz definisali, ali evo prilike da se kroz ta dodatna istraživanja i to odradi. Svakako da ovaj obalni put kroz Perast u to vrijeme nije postojao. Tu su bile sve plaže sve do devetstote kad je Autrougarska napravila te puteve kroz Boku uz samu obalu. Slažem se sa kolegom Belamarićem da su oni išli zaleđem i to najvjerovatnije tim utabanim, da tako kažem, još rimskim putevima” – kazao je Lalošević.

Publicista Nebojša Rašo kazao je da su Bokelji živjeli normalno pod francuskom upravom, bez represija, i da je pored modernizacije saobraćaja, Francuska modernizovala školstvo.

Ambasadorka Francuske u prvoj zvaničnoj posjeti Herceg-Novom

Predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić sa saradnicima danas je priredio prijem za ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori, Anne Marie Maskay i njene saradnike. Nakon prijema, delegacije su prisustvovale panel diskusiji „Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu“ s obzirom na to da je Herceg-Novi član Federacije Napoleonovih gradova, a potom obišli i spomenik francuskim vojnicima na Ilinici.

Ambasadorka Francuske u HN – Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu

Predsjednik Katić je izrazio zadovoljstvo prvom zvaničnom posjetom novoimenovane ambasadorke Republike Francuske u Crnoj Gori, koja predstavlja potvrdu nastavka dosadašnje odlične saradnje koju je Herceg-Novi ostvario.

„Dogovorili smo se da saradnju i u narednom periodu još više jačamo, posebno kada je u pitanju kulturna saradnja, ali i rast broja francuskih turista koji posjećuju Herceg Novi. Prethodna, 2023. godina bila je rekordna po tom pitanju i u našem gradu je boravilo oko 20 hiljada turista iz Francuske, što je u odnosu na 2022. godinu za oko 50 odsto više, a raduje nas da je rast interesovanja konstantan. Tome je doprinio i naš ulazak u Federaciju Napoleonovih gradova, a predmet našeg razgovora je bila i saradnja sa francuskim gradovima u okviru Federacije. Kada je u pitanju razvoj privrede i dolazak privrednika u naš grad, vidimo značajan porast. Veliki broj individualnih francuskih investitora je prisutan u Herceg-Novom i evidentna su sve veća ulaganja i privrednih i fizičkih lica iz ove države“, kazao je predsjednik Katić.

Republika Francuska vidi u Herceg-Novom saradnika u različitim oblastima, među kojima je na prvom mjestu kultura, ali i obrazovanje i ukupna privreda, kazala je ambasadorka Maskay.

Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu

„U ovim i drugim oblastima jačaćemo saradnju na svim nivoima, na državnom ali i na nivou lokalnih zajednica. Veoma mi je drago zbog moje današnje prve posjete Herceg-Novom i nadam se da će ih biti još, u okviru naše buduće saradnje i zajednički organizovanih lijepih događaja“, istakla je ambasadorka Maskay i zahvalila predsjedniku Opštine i njegovim saradnicima na divnom prijemu u Kući nobelovca Iva Andrića.

Kao član Federacije Napoleonovih gradova, Herceg-Novi je danas bio domaćin panel diskusije „Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog nasljeđa na Balkanu” koja je održana u foajeu Dvorane Park, u organizaciji Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju.

Riječ je o cestama u Iliriku (Balkanu) od Ljubljane do Kotora, a cilj je bio pronaći rješenja koja bi dugoročno dovela do valorizacije i obnove te istorijske rute. Na ovu temu govorili su  prof. dr Josip Joško Belamarić, koji je član naučnog komiteta Napoleonove destinacije, zatim prof. dr Ilija Lalošević, te publicisti iz Herceg-Novog dr Goran Komar i Nebojša Rašo, a konstruktivnom razgovoru pridružili su se i generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija, Dobrila Vlahović, planinar Saša Kulinović, odgovorni za kulturnu baštinu u Parku prirode Orjen Željko Starčevć, arhitekta Vuk Čvoro, inženjer građevine Olivera Doklestić, novinar Zdravko Šakotić.

Panel diskusiji prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi, Ivan Otović, direktor Državnog arhiva Crne Gore, Danilo Mrvaljević, te sekretari i direktori ustanova i agencija lokalne samouprave.

Najčitanije