25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastupom na Svjetskom kupu Dukić potvrdio da je spreman za Olimpijske igre

Dukić, Foto: Mnesails

Crnogorski jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković, pod rukovodstrvom selektora Ilije-Ilka Klakora, plasmanom u zlatnu grupu opravdali su očekivanja na Svejtskom kupu, koji je održan u njemačkom gradu Kilu.

Dukić je takmičenje završio na 18. a Marković na 26. mjestu, u konkurenciji 103 jedriličara. Ovo je bila poslednja Dukićeva provjera pred Olimpijske igre u Parizu, na kojima će Novljanin četvrti put uzastopno braniti ugled Crne Gore.

Tokom prvog kvalifikacionog dana Dukić je jedrio odlično (15, 19, 3.), imao je mali pad tokom drugog (20, 45), a zatim je ponovo bio odličan u finalu (4, 33, 13. mjesto).

Dukić je nakon uspješnog nastupa, pohvalio učinak sjajnog Ilije Markovića, kojeg smatra prospektom Crne Gore za Olimpijske igre u Los Anđelesu i Brizbejnu.

– Jedrio je na visokom nivou u konkurenciji sa daleko iskusnijim takmičarima i sa pojedinačnim plasmanima (14, 24, 13, 22, 17, 48, 25, 10.) osvojio 26 mjesto. Imali smo izvanredna četiri dana sa različitim vremenskim uslovima. Svi smo prošli kroz dobar trenažni proces i iz ovog rada izvukli određene pouke. Rezultat 18. mjesto je solidan. Pokazao sam dobar u konkurenciji najbolji takmičara planete. Istina bilo je i oscilacija. Nadam se da ću u periodu koji predstoji, uspjeti da se spremim što bolje za četvrti nastup na Olimpijskim igrama. Mislim da je jako dobro isplanirano takmičenje – kazao je za RTHN prvi sportista koji je iz Crne Gore obezbjedio učešće na Igrama u Parizu.

Dukić se danas vraća u Herceg Novi, a nakon kraćeg odmora okreće se pripremam za nastupe na Olimpijskim igrama. Borbe na regatnom polju vodiće se u Marseju, a Dukić će u konkurenciji sa 42 najbolja jedriličara planete, nastojati da se umješa u borbu za medal race regatu, u kojoj će učestvovati deset najboljih jedriličara.

– Polako se privode kraju pripreme za obaveze koje mene i moje konkurente očekuju u avgustu u Marseju. Ostaje još oko mjesec da se uočeni nedostaci isprave. Kako stvari sada stoje to ide nekom svojom dinamikom. Nema razloga da to ne bude kako sam planirao, a to znači da budem adekvatno spreman za Olimpijadu. Do odlaska na Igre imam još jedan trenig kamp od 2. do 13. jula u Marseju, a organizuju ga svi treneri jedriličara koji su izborili vizu. Posle toga slijedi kraći odmor do odlaska za Marsej gdje će biti održana jedriličarska nadmetanja na Olimpijadi – zaključio je Milivoj Dukić.

Svečano otvaranje Olimpijskih igara biće upriličeno 26. jula, a Milivoj Dukić će 19. krenuti za Francusku.

Izvor:RTHN

Najčitanije