24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastupom u Crkvi Sv. Duha krunisali sve dosadašnje uspjehe

Nastupom u Crkvi Sv. Duha krunisali sve dosadašnje uspjehe
Mladi talenti Zajednički naklon

Talentovani studenti Muzičke akademije sa Cetinja nastupili pod okriljem KotorArta



Koncert jednog dijela najboljih studenata Muzičke akademije sa Cetinja održan u četvrtak u  Crkvi Sv. Duha svojevrsna je “nagrada” za sve njihove uspjehe ostvarene tokom ove studentske godine, s obzirom da “ruho” KotorArt- Don Brankovih dana muzike, nosi poseban renome, a status “KotorArt talenti” poželjan je u biografiji mladog umjetika, posebno onoga ko tek gradi svoju umjetničku karijeru. Nastupili su studenti/studentkinje sa različitih klasa, na različitim godinama studija, svi laureati visokih nagrada na renomiranim takmičenjima. Ovoga su puta bili relaksirani od pritiska kompeticije i zablistali su u punom sjaju svog talenta, muzičkog umijeća i umjetničkog doživljaja.

-Ovim nastupom završavam koncertnu sezonu, uspješnu i za mene i za mog profesora. Više volim koncertne varijante od takmičarskih, a posebno mi prija što sviram u svojoj državi, predstavljam svoj instrument. Interpretacija muzike na harmonoci otvorila mi je neke nove poglede- kad sam bila dijete upisala sam harmoniku zbog lijepih pjesmica koje se mogu svirati na njoj, a sve ovo novo koje godinama otkrivam, čari su sviranja te moderne muzike na harmonici,  kaže za BN Milena Drašković, studentkinja završne godine Osnovnih studija u klasi Predraga Jankovića. Ona je briljirala izvodeći zahtjevno djelo ”Lutke od krvi” modernog srpskog kompozitora Predraga Radisavljevića, pisano 1993. godine. Kompoziciju je pripremila u sklopu semestralnog  ispita za Muzičku akademiju na Cetinju, a istu je izvodila na međunarodnim takmičenjima: Harmonika-fest u Tivtu, Eufonija u Novom Sadu i Akordeon Art u Sarajevu i sa svih se vratila sa prvom nagradom.

Gorazd Dobrevski, klarinet, student prve godine u klasi prof. Petra Garića, došao je iz Skoplja i ove godine je kao student Muzičke akademije na Cetinju nastupio na Međunarodnom takmičenju “Polihimnia” u Skoplju, gdje je osvojio prvu nagradu. Zablistao je izvedbom “Solo De Concours” Žila Mukea.

Marija Korać – violina

 Trombonistkinja Martina Kovačević, studentkinja druge godine u klasi prof. Aleksandra Benčića,  je na Tivatskom takmičenju duvača osvojila prvu nagradu. I prošle godine bila je laureat Takmičenja “Petar Konjović” u Beogradu i trebalo je da nastupi na KotorArtu, ali iz zdravstvenih razloga nije uspjela. Sada se u klavirskoj saradnji prof. Oleksija Molčanova predstavila “Romansom za trombon i klavir”  Karl Marije fon Vebera.

 Trio “Abelia”, koji čine violinistkinje Maja Mijanović i Emina Višnjić, studentkinje prve godine  i Manja Radoičić, klavir, studentkinja treće godine, nastupio je na Vlasinskom proljeću, gdje su bile laureatkinje u svojoj kategoriji (dobile su 100 bodova) i imale su jako zapažen nastup. Nakon takmičenja nastupile su u Kulturnom centru na Vlasini, kao gošće koncerta studenata iz iste kategorije. Ovom prilikom izvele su “Sonatinu za dvije violine i klavir, H.198” Bohuslava Martinua.

Studentkinja prve godine,  violinistkinja Marija Korać, iz klase prof. Mihaila Bereznickog, koja je došla iz Rusije, osvojila je prvu nagradu na Državnom takmičenju, a zatim je osvojila treću nagradu na takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu, da bi pod okriljem KotorArta predstavila svoje virtuozno umijeće izvodeći “Introdukciju i Rondo Kapričozo, op.28” Kamija Sen-Sansa.

Violistkinja Milena Jovićević nije nastupila zbog stomačnog virusa uobičajenog tokom ljeta.

DODATNA NAGRADA

-Ovo je u stvari neka “dodatna nagrada” za sve – u okviru fakulteta dogovorili smo se da koncert na KotorArtu bude kruna uspjeha, nagrada-plus za studente koji u toku godine naprave neki uspjeh na takmičenjima, da ih ovaj nastup dodatno motiviše i da na početkiu nove studijske godine razmišljaju u tom pravcu- da idu na takmičenja. To na početku nije bila praksa, uveli smo to od skora, to im je dobar motiv, svaki nastup za njih je velika stvar, kaže za BN prof. Nataša Popović.

Ističe da Akademija nastoji da svojim studentima stvara prilike da sviraju, jedino će tako da se izgrađuju kako treba. Nastup na KotorArtu rezultat je partnerstva između Univerziteta Crne Gore- Muzičke akademije Cetinje i Međunarodnog festivala KotorArta, koje traje evo šestu godinu, čemu se posebno raduju.

Flautistkinja, prof. Žana Lekić, koja je dio organizacionog tima, naglašava da poslenici Muzičke akademije Cetinje teže da ova saradnja bude dugoročna, jer je jako važno da crnogorska javnost bude upoznata sa zanimanjem i kapacitetima mladih umjetnika koji ovdje stasavaju. Pored toga, puno studenata ove Akademije je angažovano i kroz Festivalski orkestar KotorArta.

-Ovo je neka vrsta nagrade studentima koji su ostvarili dobre rezultate u ovoj godini, ali ovo nisu svi ti studenti- probali smo da se uklopimo  u neko optimalno vrijeme za koncert. Jako puno studenata je ostvarilo sjajne rezultate na mnogobrojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima, ali, nisu bili dio večerašnjeg koncerta. Vrlo smo aktivni, imamo bogatu koncertnu sezonu, naglasila je Lekić.

Najčitanije