17 C
Kotor

Slušaj online radio

Negativno mišljenje DRI-a na reviziju budžeta Opštine Tivat

Negativno mišljenje DRI-a na reviziju budžeta Opštine Tivat
Tivat – foto Miko Đuričić TO Tivat

Kolegijum DRI nadležan za reviziju Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu izrazio je negativno mišljenje na Završni račun budžeta Opštine Tivat i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja Opštine za 2023. godinu.

“Nepravilna evidencija izdataka u iznosu od 30 odsto u odnosu na ukupne izdatke Opštine, koji su iznosili oko 23.5 miliona € rezultirala negativnim mišljenjem na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu. Postupkom revizije je utvrđen finansijski rezultat suficit/deficit Opštine u manjem iznosu za 1.8 miliona eura u odnosu na iskazani od 2.8 miliona eura u finansijskim izvještajima Opštine za 2023. godinu. Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja Opštine Tivat za 2023. godinu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Zakonom o poreskoj administraciji, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakonom o zaštiti i spašavanju, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Pravilnikom o načinu sprovođenja jednostavnih nabavki, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza za pravna lica i Uputstvom o bližem načinu rada radu trezora lokalne samouprave i Uputstvom o načinu obračuna zarade i naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad”, navodi se u saopštenju DRI.

Revizijom pravilnosti, nadležni Kolegijum DRI je utvrdio da  prilikom sprovođenja postupka zasnivanja radnog odnosa, Opština nije uzimala u obzir dokaze o ispunjavanju posebnih uslova za radna mjesta – specijalistički pregled o psihofizičkim sposobnostima u sektoru Komunalne policije, Sekretarijatu za inspekcijski nadzor i Službe spasavanja.

“Skupština Opštine nije blagovremeno donijela program razvoja sistema zaštite i spašavanja na teritoriji Opštine. Služba spasavanja je zasnivala radni odnos s licima starijim od 25 godina što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti i spašavanju.Opština je donijela Odluku o utvrđivanju uvećanja na zaradu zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima bez saglasnosti Ministarstva finansija, a što je u suprotnosti sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Softver za evidenciju i naplatu poreza na nepokretnosti ne daje pouzdan izvještaj o ukupnim potraživanjima na početku godine, zaduženju za tekuću godinu, uplaćenim iznosima za prethodne i tekuću godinu i ukupnim potraživanjima na kraju godine, jer se podaci ručno izračunavaju”, navodi se u izvještaju.

Dodaju da je odjeljenje za naplatu lokalnih prihoda ne vodi evidenciju o vrijednosti potraživanja po osnovu rješenja o prinudnoj naplati, kao i o naplaćenom iznosu potraživanja po ovom osnovu.

Opština netačno obračunava startni dio zarade usljed privremene spriječenosti na rad.

“Mjesne zajednice nijesu organu opštine nadležnom za poslove finansija dostavljale tromjesečne izvještaje o finansijskom poslovanju, što je određeno članom 74 Odluke o mjesnim zajednicama.

Nadzorna funkcija Opštine nije obezbjeđena nad potrošnjom dodijeljenih sredstava korisnicima transfera i nad potrošnjom dodijeljenih sredstava isplaćenih za kapitalne izdatke.

Opština nije obezbijedila praćenje realizacije ugovora o javnoj nabavci kroz imenovanje odgovornih lica i nije obezbijedila dokaz o kvalitativnom i kvantitativnom prijemu izvršenih radova, odnosno usluga”, ističu iz DRI.

Izvještaj o reviziji Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu se dostavlja na upoznavanje Ministarstvu finansija i Ministarstvu javne uprave, kao organima zaduženim za nadzor nad radom lokalnih samouprava; Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Zajednici Opština. Shodno Protokolu o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Državne revizorske institucije, predmetni izvještaj se dostavlja Vrhovnom državnom tužilaštvu na upoznavanje.

“Opština Tivat je dužna da do 2. septembra  dostavi DRI Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara 2025. godine Izvještaj o realizaciji preporuka. Revizija Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu je rezultirala davanjem 2 (dvije) preporuke za finansijsku reviziju i 17 (sedamnaest) preporuka za reviziju pravilnosti”, saopšteno je iz DRI.

Najčitanije