13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema više prepreka za priključenje Herceg Novog na regionalni vodovod

Regionalni vodovod

„Završetak radova na projektu spajanja jedine opštine na crnogorskom primorju koja još uvijek nije direktno priključena na RVS, nakon gotovo godinu kašnjenja, konačno je izvjestan“, saopštio je direktor RVCP Josip Đurašković.

On je kazao da je uspješno postignut Sporazum u postupku isplate pravične naknade za nepotpunu eksproprijaciju pred Upravom za katastar i državnu imovinu područne jedinice Tivat.

Time je okončan postupak po žalbi koju je na Rješenje o izvršenju nepotpune eksproprijacije podnio vlasnik parcele, preko čijeg zemljišta, u dužini od oko 35 metara, prolazi trasa regionalnog vodovoda.

Postupak je, ocijenio je Đurašković, u velikoj mjeri bio uzrokovan “tvrdim i nepopustljivim stavom” koji je zastupala prethodna uprava Regionalnog vodovoda u međusobnim kontaktima sa vlasnikom zemljišta.

„Nakon uspješnog dogovora, konačno su se stekli uslovi za nesmetani završetak radova na projektu povezivanja Herceg Novog, i za završetak izgradnje prve faze RVS sistema Crnogorskog primorja“, istakao je Đurašković.

AD “Primorje” se tim Sporazumom obavezalo da povuče predmetnu žalbu i dalo saglasnost da se na dijelu parcela postave i upotrebljavaju cjevovodi, optički kabal i prateća infrastruktura.

Oni su se obavezali i da će omogući nesmetan pristup motornim vozilima, radnim mašinama, kao i osobama koje Regionalni Vodovod ovlasti.

RVCP se Sporazumom obavezao da, u roku od 15 dana od zaključenja, isplati pravičnu novčanu naknadu za nepotpunu eksproprijaciju u iznosu od 3.554 EUR na račun tog AD.

“Kako prethodna uprava RVCP nije uspjela da u dužem roku postigne dogovor sa predstavnicima „Primorja“ i Upravom za katastar PJ Tivat, ovo je uzrokovalo zastoj u radovima koji su počeli u maju 2020. godine”, rekao je Đurašković.

Herceg Novi – foto TO HN

On je dodao da je obustavom radova, čiji je rok završetka bio 180 dana, tom državnom preduzeću pričinjena šteta po više osnova.

“Planiranim završetkom radova bi se spriječili potencijalni dodatni troškovi na koje, shodno ugovoru o izgradnji, izvođač radova ima pravo”, kazao je Đurašković.

Regionalni vodovod je, kako je kazao, bio onemogućen da ostvari dodatni prihod tokom ovogodišnje ljetnje turističke sezone.

Đurašković je ocijenio i da se Herceg Novi, da je bio priključen na RVS u predviđenom roku, ne bi suočio sa nestašicom vode i restrikcijama tokom špica turističke sezone.

Radovi-regionalni-vodovod

“Pored direktne štete, nezavršeno „gradilište“ na dijelu Jadranske magistrale je u velikoj mjeri otežavalo normalno funkcionisanje i život stanovnicima Tivta, kao i brojnim gostima”, dodao je Đurašković.

RVCP će, kako je naveo, projektom priključenja obezbijediti isporuku 200 l/s (litara u sekundi) vode visokog kvaliteta za područje hercegnovske rivijere.

Radovi podrazumijevaju izgradnju 3,2 kilometara novog cjevovoda i optičke infrastrukture na teritoriji opštine Tivat, čime će se na sistem povezati ranije izgrađeni dio Regionalnog vodovoda.

Finansijsku podršku u vidu kredita za razvojne projekte RVCP, uključujući i ovaj projekat, obezbijedila je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Regionalni vodovod je za pripremu i relizaciju projekta povezivanja Herceg Novog na RVS uložio 400 hiljada eura sopstvenih sredstava.

Izvor:Mina

Najčitanije