15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Neuništiva „Buba“ podvlači se pod kožu

 

Šesti po redu međunarodni skup oldajmera čuvenog njemačkog proizvođača automobila „Folksvagen“ pokazao se kao najmasovniji i najuspejšniji do sada. U Tivtu se skupilo preko 150 učesnika koji su na susrete stigli sa 72 stara automobila – većinom sa legendarnim „bubama“, ali i sa „bulijima“ druge i treće generacije, „folksvagenom typ 3“, „kubelvagenima“, čak i jednim prelijepim „karman“ kabrioletom. Tu su bili i čuveni plažni bagiji na „bubinim“ šasijama i mehanici, a istu mehaničku platformu dijele i jedan izloženi „trajk“ koji liči na motocikla sa tri točka, te replika rijetkog klasičnog automobila „minimark“ iz druge polovine dvadesetih godina. Taj auto, registrovan u SAD, na susrete je doveo njegov vlasnik Anton Siništaj iz Drušića, a u Tivta je stigla čak i jedna „buba“ iz daleke Australije, naravno sa volanom na desnoj strani. Među izloženim automobilima bili su primjerci iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, čak i četiri stara „folksvagena“ iz Rumunije.

Tivćani i brojni turisti uz sijevanje bliceva, sinoć su se divili izloženim oldtajmerima koji su ispunili čitavu ulici Druge dalmatinske brigade. „Buba“, auto koji je život započeo u drugoj polovini tridesetih godina prošlog vijeka kao plod ideje Adolfa Hitlera da se napravi pouzdan, jednostavan i jeftin automobil za radničku klasu nacističke Njemačke, a što je u stvarnost genijalno pretvorio legendarni konstruktor dr Ferdinand Porše, i sinoć je pokazala da je jedan od najvećih i najuspjelijih proizvoda u istoriji svjetske automobilističke industrije. Legendarni automobil specifičnog, mnogima neodoljivo simpatičnog oblika, koji i nakon skoro 80 godina od prvog pojavljivanja plijeni pažnju ljudi, „dao“ je više mlađih potomaka – „bulija“, „kubelvagena“ i drugih sličnih starh „folksvagena“ koje su pokretali legendarni i bukvalno neuništivi „bubini“ četvorocilindrični, vazduhom hlađeni bokser-motori.

„Ovdje ima automobila koji su do sada i po tri puta „prevrtjeli“ raspoloživu kilometražu na brojaču pređenih kilometara, a da nisu imali generalnu opravku. To vam pokazuje koliko je „buba“ kvalitetan, gotovo neuništiv automobil. Takvo nešto danas se ne pravi, a „buba“ svojim jedinstvenim oblikom kod ljudi uvijek izaziva pozitivne emocije i još ako je lijepo sređena, nema toga ko se za njome neće okrenuti.“- objašnjava neodoljivi šarm legendarnog auta, predsjednik „Folksvagen kluba“ Tivat Zlatko Janković, ne krijući zadovoljstvo uspjehom najnovijeg okupljanja ljubitelja „folksvagenovih“ oldajmera koje taj klub organizuje šest godina za redom. Koliko je u pravu, pokazuje to što za volanima auta koji su došli u Tivat imate bukvalno sve – od mladih djevojaka koje su tek nedavno položile vozački ispit, preko mladića koji u stare „bube“ gledaju zaljubljeno kao da voze najnoviji „ferari“, do uglađenih profesora i inženjera, razbarušenih umjetnika ili zakašnjelih hipija što u svom „buliju“ iz šezdesetih, žele doživjeti dio duha „revolucije djece cvijeća“.

Najstariji izloženi primjerak bila je „buba“ 1.200 iz daleke 1953 godine, a publika je mogla uživati u vrhunski restauriranim primjercima iz šezdesetih i sedamdesetih godina, ali i tjuniranim autma, od kojih je možda najinteresantniji bila jedna „buba kabriolet“ iz Bara, koju je vlasnik nadogradio djelovima najnovijeg „volkwagen new beetle-a“, a dodatno atraktivnim ovaj auto čini skraćeno međuosovinsko rastojanje.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije