15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Njeguški pršut prvi zastićeni proizvod u Crnoj Gori

Njeguški pršut
Njeguški pršut

Njeguški pršut je prvi crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Proceduru zaštite je pokrenulo i u saradnji sa Ministarstvom uspješno realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja.

“Proizvod koji će nositi zaštićen naziv „Njeguški pršut“ definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorijevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet mjeseci.

Prema proizvođačkoj specifikaciji poizvod koji se može označiti kao „Njeguški pršut“ moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša. Unutar Njeguša uključena su sledeća sela: Dugi do, Erakovići, Raićevići, Kopito, Vrba, Mali i Velji Zalazi, Žanjev do, Mirac i Majstori, kao i zaseoci: Bukovica, Podi, Velji kraj, Čavori i Krstac”, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja zvanično 29. februara 2016. godine pokrenulo proceduru zaštite naziva, tako što su Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavili zahtjev za registraciju geografske oznake za „Njeguški pršut“.

Najčitanije