24.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka uvodi kontrole na svim granicama

Njemačka uvodi kontrole na svim granicama
Njemačka policija na granici – Foto: Hannes P. Albert/dpa

Njemačka će od 16. septembra uvesti privremene granične kontrole na svim kopnenim granicama zemlje kako bi se obuzdale ilegalne migracije, najavila je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, prenosi Anadolu.

Faeser je rekla da Njemačka jača unutrašnju sigurnost i nastavlja s oštrom politikom protiv ilegalnih migracija.


“Potrebne su nam strože kontrole na našim nacionalnim granicama dok ne budemo u mogućnosti da osiguramo snažnu zaštitu vanjskih granica Evropske unije. Naše kontrole na granicama također će omogućiti odbijanje ilegalnih migranata”, rekla je Faeser.

Podsjetila je da su privremene granične kontrole već bile na snazi ​​na njemačkim granicama sa Švicarskom, Poljskom i Češkom Republikom, a od oktobra je odbijeno 30.000 neregularnih migranata.

Berlin je u ponedjeljak obavijestio Evropsku komisiju da će sada proširiti ove kontrole na granice s Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom na šest mjeseci.

Svi susjedi Njemačke dio su evropskog Šengenskog prostora. Državama Šengena je dozvoljeno da ponovo uvedu privremene granične kontrole u izuzetnim situacijama tokom velikih međunarodnih događaja ili u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu.

Njemačka lijevo-liberalna koaliciona vlada nalazi se pod sve većim pritiskom da obuzda neregularne migracije nakon napada nožem u zapadnom gradu Solingenu prošlog mjeseca, u kojem su tri osobe ubijene, a osam ih je povrijeđeno. Napadač je bio sirijski tražilac azila.

Vlasti su saopštile da je osumnjičeni došao u Njemačku 2022. godine, ali da nije stekao pravo na izbjeglički status u toj zemlji. On je prošle godine trebao biti deportovan u Bugarsku, prvu zemlju EU-a u koju je ušao. Teroristička grupa ISIS preuzela je odgovornost za napad.

Njemačka je glavna destinacija za neregularne migrante i tražioce azila koji pristižu u Evropsku uniju. Prošle godine su njemačke vlasti registrovale 266.224 slučaja ilegalnog ulaska i boravka. Mnogi od neregularnih migranata bili su tražioci azila iz Sirije i Afganistana.

Najčitanije