24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste

Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
Dalmacija – Makarska – foto Boka News

Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.

Analitičari Indomio mreže analizom podataka iz prošle i ove godine otkrivaju zanimljive promjene i rastući interes za hrvatskim nekretninama, što se očituje u broju upita i pregledu oglasa. Zabilježen je porast upita njemačkih kupaca za 25% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Najpopularnije lokacije za Nijemce

Prema izvješću portala Indomio.hr, vodećeg portala za nekretnine u Hrvatskoj i dijela Indomio grupe, Nijemci najviše pretražuju Zadarsku županiju koja čini 35% svih pretraga. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 25%, Primorsko-goranska i Istarska sa po 15% te Grad Zagreb s 10% svih pretraga. Uz navedene županije, među njemačkim posjetiteljima dominiraju županije Istarska i Zadarska u kojoj prednjači otok Vir, za koji su potencijalni kupci iz Njemačke i Austrije pokazali poseban interes. Mladen Matijević tvrdi da je zabilježeno povećanje pretraga za 40% u odnosu na prošlu godinu.

Što Nijemci pretražuju?

Njemački kupci pretražuju različite vrste nekretnina. Zanimljivo je da je od početka ove godine na Indomio mreži portala zabilježen porast interesa njemačkih kupaca za građevinskim zemljištima, koja su se pretraživala više od vila. Međutim, u pretragama prednjače kuće i stanovi. Mladen Matijević ističe da „bez obzira na to radi li se o domaćim ili stranim kupcima, u prvih pet najtraženijih županija od strane Nijemaca, kuće su prvi izbor potencijalnih kupaca nekretnina, a zatim slijede apartmani i građevinska zemljišta“. Kuće čine 45% svih pretraga, dok apartmani čine 30% pretraga. Pretrage za građevinskim

zemljištima povećane su za 20% u odnosu na prošlu godinu, dok su pretrage za vilama, unatoč općem interesu, smanjene za 10%.

Razlozi za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj

Hrvatska je sve popularnija među stranim investitorima pa tako ne čudi podatak da su nekretnine u Hrvatskoj među top 5 traženih destinacija u Njemačkoj. Razlozi su turizam, investiranje i kvaliteta života. Nijemce privlači hrvatska obala, kulturna baština i prirodne ljepote.
Što se tiče investiranja, iako su cijene nekretnina u Hrvatskoj u porastu, one su i dalje značajno niže u usporedbi s Njemačkom, što znači da Nijemci prepoznaju ulagački potencijal. Nadalje, kvaliteta života u Hrvatskoj je visoka; odlična klima, sigurnost te povoljni troškovi života ključni su faktori za njemačke kupce.

Pozitivan trend i investicijski potencijal

Porast interesa njemačkih kupaca za hrvatskim nekretninama pokazuje pozitivne promjene na tržištu. Ovaj trend ukazuje na značajan potencijal za tržište nekretnina u Hrvatskoj, posebno u popularnim županijama koje su prepoznate po svojoj ljepoti i investicijskom potencijalu.

“Kontinuirani porast interesa njemačkih kupaca za hrvatskim nekretninama,” rekao je Mladen Matijević, “ukazuje na stabilan i obećavajući trend na tržištu, pružajući značajan potencijal za daljnji razvoj i gospodarski rast u Hrvatskoj.”

Najčitanije