19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemački poljoprivrednici s traktorima izašli na ulice

Foto Reuters

Diljem Njemačke poljoprivrednici su traktorima blokirali prometnice. Prosvjeduju protiv planiranog vladina smanjenja subvencija za poljoprivrednu industriju, što će uzrokovati povećanje cijena goriva, struje i izdatke za grijanje. Ukinuta im je subvencija za dizel te uveden porez za poljoprivredna vozila.

Ponedjeljak – nema dijela Njemačke koji normalno funkcionira. Od rane zore, usprkos temperaturama ispod nule, traktori paraliziraju jednu od najrazvijenih država svijeta – a prosvjednici – poljoprivrednici, već su “tjedan blokada” nazvali – najvećim prosvjedom u povijesti.

– Ovdje smo jer želimo prosvjedovati protiv povećanja poreza, ali također želimo prosvjedovati za promjenu smjera poljoprivredne politike, koja vraća poljoprivrednu profesiju u središte društva i prepoznaje da imamo pravo na postojanje, rekao je Reinhard Jung, glasnogovornik Slobodnih poljoprivrednika.

Policija je evidentirala oko 560 traktora, kamiona, automobila, kombija i prikolica, kao i 550 ljudi na glavnom bulevaru između Brandenburških vrata i Stupa pobjede u središtu susjednog parka Tiergarten, navela je glasnogovornica policije.

Osim poljoprivrednika, u prosvjedu su sudjelovali i brojni vozači autobusa i kamiona, a među prosvjednicima su bili i brojni obrtnici.

Bulevar koji spaja dvije znamenitosti zatvoren je već u nedjelju navečer kada su počeli pristizati traktori.

Prema riječima glasnogovornice, policija je u bliskom kontaktu s organizatorom skupa.

Prosvjedi njemačkih poljoprivrednika protiv promjena poljoprivredne politike izazvali su u ponedjeljak poremećaje u više regija sjeverne i istočne Njemačke.

U sjeveroistočnoj njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje poljoprivrednici su blokirali ulaze na autoceste sa stotinama traktora diljem pokrajine. Podržali su ih i autoprijevoznici prosvjedujući protiv poskupljenja kamiona.

Traktori koji stoje na svim važnijim prometnicama, pa i u glavnome gradu Berlinu blokiraju glavnu aveniju prema Brandenburškim vratima – izazvali su prometni kolaps. Sve je počelo u studenome prošle godine, nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi nova zaduženja u proračunu za 2024. U državnoj blagajni nastala je rupa od 17 milijardi eura.

Jedva postignuti kompromis oko novog proračuna, donio je ukidaju raznih subvencija, to znači povećanja cijene benzina i dizela, električne energije i grijanja.

Prosvjedima uplašena vlada odmah je donekle popustila, odustala od poreza za poljoprivredne strojeve i obećala kako će se subvencije za gorivo postepeno vraćati.

– Mi u njemačkoj vladi pokazali smo dobru volju prema poljoprivrednicima. Zadržat ćemo bitan dio subvencija o kojima se sada raspravlja. Međutim, ne možemo bez toga u potpunosti, kazao je Robert Habeck, ministar gospodarstva Savezne Republike Njemačke.

Bijesni poljoprivrednici tvrde kako će im vladini planovi ukidanja dvije porezne olakšice – izbiti s računa 900 milijuna eura godišnje – što će za njih značiti smrt bilo kakvog poslovanja.

Teški traktori i poljoprivredni strojevi troše velike količine dizela i imaju motore velike snage, pa poljoprivrednici vjeruju kako se njihovo sredstvo za rad ne smije tretirati jednako kao privatni automobili.

– Godišnje trošimo 120 tisuća litara dizela, a ovaj povrat dizela za poljoprivredu od 21-og centa, za nas znači povrat od 25 tisuća eura, dodao je poljoprivrednik Peter Kaim.

U okrugu Cloppenburg na sjeverozapadu Donje Saske glavnu cestu blokiralo je 40 vozila.

U Saskoj su, prema policiji, blokirani neki priključci na autoceste na području Dresdena.

U sjevernoj Njemačkoj, grad Hamburg je unaprijed upozorio na prekide u prometu jer poljoprivrednici iz susjednog Schleswig-Holsteina planiraju voziti na skup u grad iz nekoliko smjerova.

Na 256 tisuća poljoprivrednih imanja u Njemačkoj radi oko 940 tisuća ljudi. Prosvjedi su novi veliki udarac za koalicijsku vladu kancelara Olafa Scholza koja je jedna od najnepopularnijih vlada u povijesti države. Usprkos problema koju su donijeli prosvjedi, oni imaju snažnu potporu javnosti. Čak 91 posto ispitanih u istraživanju – apsolutno vjeruje da su opravdani.

– Ključno je pitanje imaju li obitelji poljoprivrednika ikakve perspektive. Nikada nisam vidio da je mlada generacija preuzela farmu, a da nije investirala. To se sada ne događa, rekao je Hendrik Wüst, ministar-predsjednik njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije (CDU).

S policijom u stanju pune pripravnosti, vlasti su pozvale građane da koriste željeznički prijevoz i odustanu od vožnje automobilima, poslodavci zaposlenike na rad od kuće, škole će učenicima opravdati izostanke s nastave.

Nije poanta u gospodarskom učinku. Poanta je da su dobro organizirani i da imaju traktore. Zato mogu napraviti veliki pritisak na političare i sve nas, napraviti veliki pritisak na društvo, dodao je Clemens Fuest, predsjednik Info-instituta.

Najjača oporbena stranka – Alternativa za Njemačku, koja se nada velikim dobicima na nizu državnih izbora ove godine, zdušno podržava prosvjed poljoprivrednika. No, čelnici njihovih udruga zabrinuti su da bi ekstremno desničarski aktivisti mogli iskoristiti prosvjede za vlastite ciljeve. Hoće li im to i uspjeti – vidjet ćemo u nastavku cjelotjednog prosvjeda.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije