19.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova transnacionalna inicijativa za zaštitu Jadranskog mora

Nova transnacionalna inicijativa za zaštitu Jadranskog mora
Nova transnacionalna inicijativa za zaštitu Jadranskog mora

Nadovezujući se na vrijedne rezultate NAMIRS projekta, nova inicijativa finansirana od strane Interreg IPA Adrion programa zvanično je pokrenuta 24. septembra u prostorijama Centralnoevropske inicijative (CEI).

„Mehanizam za zaštitu osetljivih područja Jadrana (ASAP)“ ujedinjuje 9 partnera i 7 pridruženih partnera iz 6 jadranskih zemalja—Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Crne Gore i Slovenije—sa zajedničkim ciljem: unapređenje zaštite Jadranskog mora od slučajnog zagađenja izazvanog pomorskim incidentima.

Predvođen CEI-Izvršnim sekretarijatom, ovaj projekat se oslanja na ekspertizu razvijenu kroz projekat NAMIRS, koji se fokusirao na Sjeverni Jadran, i proširuje to znanje na zemlje u južnom Jadranu. Podstičući saradnju širom regiona, ASAP projekat nastoji da uspostavi snažan i koordinisan pristup upravljanju rizicima od zagađenja mora i očuvanju ovog vitalnog zajedničkog resursa.

Ključna komponenta projekta biće organizovanje dve velike vježbe na moru — jedne u sjevernom i jedne u južnom Jadranu. Ove vježbe će pružiti dragocene mogućnosti svim zainteresovanim stranama da sarađuju, testiraju opremu i primenjuju zajedničke standardne operativne procedure (SOP) kao odgovor na potencijalne incidente zagađenja mora. Razmena iskustava tokom ovih vježbi smatra se kritičnom za poboljšanje efikasnosti i efektivnosti odgovora u stvarnom životu, pomažući da se osigura da su timovi širom regiona spremni da deluju brzo i unisono ako dođe do incidenta.

Tokom prvog projektnog sastanka, partneri su vodili konstruktivne diskusije o predstojećim aktivnostima, fokusirajući se na važnost konsolidacije postojećeg znanja i izgradnje trajnijeg okvira za saradnju. Postojao je konsenzus da će kontinuirana razmena podataka, redovno ažuriranje procedura, zajednička obuka i koordinirane vježbe biti od suštinskog značaja čak i nakon završetka projekta. S tim u vezi, projekat uključuje plan za usvajanje Memoranduma o razumevanju (MoR), koji će formalizovati buduću saradnju i obezbediti održivost ovih napora.

Ova značajna inicijativa, sufinansirana od strane Interreg IPA ADRION programa sa ukupnim budžetom od 1.413.387 €, trajaće do februara 2027. godine, pružajući čvrstu osnovu za dugoročnu zaštitu Jadranskog mora.

Promovisanjem bliže regionalne saradnje i zajedničke odgovornosti, projekat ASAP predstavlja važan korak ka očuvanju ekološkog integriteta Jadrana za buduće generacije.

Najčitanije