17 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove avionske linije i velike manifestacije daju plodove: Sarajevo ruši rekorde dolazaka i noćenja turista

Nove avionske linije i velike manifestacije daju plodove: Sarajevo ruši rekorde dolazaka i noćenja turista
Sarajevo

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić izjavio je za Anadolu da glavni grad Bosne i Hercegovine ove godine ruši rekorde po broju turista i da je u prvih sedam mjeseci ostvaren porast dolazaka za 29 posto i porast noćenja za 26 posto u odnosu na isti period prošle godine.

“A tek smo ušli u august koji je tradicionalno dobar zbog Sarajevo Film Festivala. Par stvari se pokazalo ključnim za ova povećanja, a to su prije svega otvaranje novih direktnih linija u saradnji s Međunarodnim aerodromom u Sarajevu”, kazao je Fazlagić.

Ističući da Sarajevo i BiH tradicionalno najviše posjećuju turisti iz zemalja u okruženju, Turkiye, Njemačke, SAD-a, arapskih zemalja, Fazlagić je kazao da raduje činjenica da se u Sarajevo vraćaju i turisti iz Kine, koji su 2019. bili i najbrojniji posjetioci Sarajeva. Dodao je da su kineskim turistima najatraktivnije posjete lokalitetima iz scena kultnog partizanskog filma “Valter brani Sarajevo”.

Naglasivši da veliki događaji imaju veliku važnost za turizam, Fazlagić je kazao da se to potvrdilo i u junu kada je u Sarajevu održan “Red Bull Showrun” koji je privukao veliki broj turista iz mnogih dijelova svijeta.

Dodao je da uskoro počinje i 30. Sarajevo Film Festival koji je izuzetno važan i najveći brend glavnog grada BiH u festivalskom i promotivnom smislu.

“SFF radi važnu promociju Sarajeva, ono što i mi radimo u Turističkoj zajednici. Rade to izuzetno dobro i uspješno i svake godine je sve bolje”, kazao je Fazlagić i dodao da je logičnim slijedom i Turistička zajednica uvijek uz organizatore SFF-a.

– Zadovoljan turist najbolji ambasador –

Ukazujući na strateški važan geopolitički položaj Sarajeva, Fazlagić je kazao da glavni grad BiH ima bogatu turističku ponudi u oblastima kulturno-historijskih znamenitosti, vjerskog turizma, ratnog, odnosno “dark turizma” kao i kulture i prirodnih ljepota.

“Sarajevo je geografski u centru Evrope, glavni grad Bosne i Hercegovine i evropski Jerusalem, jer samo ovdje se može u stotinjak medara razdaljine mogu vidjeti bogomolje svih najvećih konfesija”, kazao je Fazlagić i dodao da je Sarajevo i sjecište istoka i zapada i da svaka šetnja gradom predstavlja čas historije u kom se mogu vidjeti skoro sve historijske epohe kroz koje je BiH prošla.

Šetajući Baščaršijom, srcem turističke ponude Sarajeva, Fazlagić se zaustavio kod česme kod Gazi Husrev-begove džamije i podsjetio na legendu o njoj koja je opjevana.

Pozdravljajući turiste na Čaršiji, Fazlagić je kazao da su upravo zadovoljni turisti najbolji ambasadori Sarajeva i BiH i da je važno da u svoje zemlje odnesu najljepše utiske i pravu sliku kosmopolitskog Sarajeva.

Veća grupa turista u trenucima snimanja bila je i kod Sebilja, za kojeg Fazlagić kaže da je jedan od simbola grada na Miljacki i da posjeta Sarajevu nije potpuna ako se nije bilo na tom lokalitetu.

Posjetili smo i jedan od Info centara Turističke zajednice na Baščaršiji, gdje su nam kazali da su danas imali veće grupe turista iz Španije i Velike Britanije i kako su svi turisti veoma zadovoljni i impresionirani onim što su vidjeli i doživjeli u Sarajevu.

– Turistička zajednica inicijator rješenja mnogih problema –

Godinu i pol dana od stupanja na funkciju šefa Turističke zajednice KS Fazlagić je zadovoljan radom svog, kako je kazao, mladog, ali iskusnog i marljivog tima.

“Kao kolektiv se susrećemo s mnogo problema, kao i svi u našem društvu. Kao TZ smo pokretač i inicijator mnogih stvari prema nadležnim institucijama”, kazao je Fazlagić i dodao da su siva ekonomija, neprijavljivanje smještaja, nedostatni javni toaleti, čistoća grada neki od najvećih problema s kojima se turisti suočavaju.

Foto Anadolija

Rješenje tih problema će značajno unaprijediti turizam od kojeg svi građani imaju ekonomsku i svaku drugu korist, a Fazlagić poziva nadležne institucije da adekvatno djeluju i poprave usluge na način kako je to učinjeno s unaprijeđenim gradskim prevozom.

– Muzej genocida –

Šetnjom gradom u društvu Fazlagića smo stigli i u Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida koji se našao na vrhu liste Tripadvisora najatraktivnijih turističkih destinacija u BiH.

Muzej obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju ratnih događaja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

“Rad ovih muzeja je fantastičan. Kustosi su nam rekli da imaju već 40 knjiga ispisanih utisaka posjetilaca, što je rijetkost u BiH i šire u Evropi. Sasvim je logično da je najposjećeniji. Imamo 25 muzeja na relativno malog geografskom prostoru u Sarajevu. Evo, ovaj je broj jedan, drago mi je da postoji i da je tako u edukativnom smislu i smislu kulture sjećanja da se ne zaboravi i ne ponovi”, rekao je Fazlagić.

Direktorica ustanove Bosanski muzeji sjećanja Merisa Topalović istakla je kako u sastavu te ustanove djeluju tri muzeja i da su se svi oni na Tripadvisoru našli među top 15 lokaliteta najpoželjnijih za posjetu među više od 1.500 lokacija u BiH.

“Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida je prva, najpoželjnija atrakcija za posjetiti u Bosni i Hercegovini. Muzej žrtava rata u Mostaru je na sedmom mjestu, a Muzej opsade Sarajeva se nalazi na desetom mjestu. Muzej genocida je nedavno proslavio svoju devetu godišnjicu od osnivanja i ovo je kruna našeg rada na koju smo jako ponosni”, kazala je Topalović.

Najčitanije