16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove mjere – Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, ulazak u CG bez testa, lokali rade do 20 sati

Jelena Borovinić Bojović

Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je danas nove mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, a jedna od njih je da se ukida zabrana međugradskog saobraćaja vikendom.

– Druga važna mjera je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja na koronavirus – kazala je ona na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja.

Treća mjera se odnosi na zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine 13. januara kako na zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, dodajući da će i tog dana biti otvoreni ugostiteljski objekti, sa pojačanim kontrolama.

– U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenja muzike. Zabranjene su svirke, kao i žurke, što nam je u prethodnom periodu predstavljalo problem – navela je ona.

Ona se zahvalila građanima koji su za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika poštovali mjere za suzbijanja širenja koronavirusa.

– Zahvaljujući njihovom ponašanju i preduzetim aktivnosti današnja situacija je ipak bolja od one koju smo imali prije praznika – navela je ona.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku je u bolnicama 57,3 odsto popunjenosti kovid bolesnika, 45,5 odsto bolesnika u jedinicama intenzivne njege.

Vakcina 

“Gospodin Varhelji je omogućio jedan paket pomoći zemalja Zapadnog Balkana, i mi ćemo se potruditi da Crna Gora bude u prvoj grupi da dobije te vakcine. Pregovori su intenzivni, Agencija za ljekove potpuno je pripremljena za dolazak vakcina”, istakla je ona.

Mi osim sa proizvođačima iz EU, razmišljamo i o drugim vakcinama Kina i Rusija, iako su nam primarni pregovori sa vakcinama iz EU, istakla je ministarka zdravlja.

“Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim jer svakodnevno vodimo pregovore. Informacije detaljnije očekujemo od 10 do 15 dana. Krajem januara mislim da bi vakcine trebalo da stignu u Crnu Goru,” rekla je ona.

Direktor Instituta, Galić: Široka lokalna transmisija virusa

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da nije bilo porasta broja novozaraženih na nivou države, ali da postoji široka lokalna transmisija virusa.

-Trend obolijevanja se održava i pored brojnih izazova. Broj pozitivnih i testiranih u decembru se kretao od 20 do 34 procenta. U januaru se kretao od 20 do 35 procenata, trećeg i četvrtog što dokazuje da nijesmo imali porast oboljelih. Stopa aktivnih slučajeva na 100 hiljada ljudi i dalje se najviše održava u Podgorici, na Cetinju i u Baru- naveo je Galić.

Galić je dodao da je epidemija stabilizovana, zahvaljući se građanima koji su se pridržavali mjera.

– Ne postoji mjera koju mi možemo donijeti ako ih se građani ne pridržavaju – naveo je Galić.

Prva sedmica škole onlajn

Borovinić-Bojović je kazala da je cilj da djeca počnu da idu u škole i da se smanji onlajn nastava.

– Jasno je da uslovi u školama moraju biti takvi da transmisija širenja virusa zadrži na nekom nivou. Naša odjeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podijeljena na dva odjeljenja. Imamo oko 70 škola koje se mogu jednostavno organizovati a ostale moramo dodatno pripremiti. Dogovorili smo da prva sedmica škole bude onlajn za svu djecu, kako bismo omogućili povratak djece u škole uz poštovanje mjera – navela je Borovinić Bojović.

Govoreći o kršenju mjera za praznike, Borovinić Bojović je kazala da je toga bilo, ali nije mogla da kaže koliko je bilo kontrola i sankcija.

– Muzika uživo nam je predstavljala problem, jer je u takvim uslovima neizvodljivo ispoštovati mjere do kraja. Apelovali smo više puta na vlasnike lokala zbog toga. Upravo zbog toga smo uveli ukidanje muzike uživo da bi unutrašnju transmisiju smanjili i kontrolisali – navela je ona.

Članica Komisije za zaštitu stanovništava od koronavirusa Milena Cojić zahvalila se svim kolegama na primarnom i ostalim nivoima zdravtsvene zaštite, poručujući građanima da su u sigurnim rukama.

– Uvijek apelujemo na građane da se isključivo javljaju kovid ambulantama ukoliko osjete simptome koronavirusa. Molimo vas i ako imate administrativne poslove odložite ih do trenutka kada se steknu uslovi za to – istakla je ona.

Milatović: Nove mjere za brži oporavak turizma

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da poboljšanje ekonomske aktivnosti uslovljeno epidemiološke situacije.

Nove mjere, kako je kazao, omogućiće brži oporavk turizma kao i cjelokupne ekonomije.

– Nadam se da će slobodan ulazak u Crnu Goru i slobodno kretanje unutar zemlje ostati na snazi- kazao je Milatović.

Prema riječima Milatovića, zbog ograničenja ulaska turista u Crnu Goru u trećem kvartalu prošle godine država je izgubila oko 450 miliona eura.

Dodao je da intenzivno rade na kreiranju paketa podrške za privredu i građane za prvi kvartal ove godine.

Galić: Studenti da kontaktiraju Institut da bi isplanirali testiranje

Govoreći o testiranju studenata PCR metodom koji to moraju uraditi zbog povratka u Srbiju, Galić je kazao da je laboratorija Instituta bila opterećena.

Studenti bi trebalo da kontaktiraju Institut na broj 1616 kako bi se isplaniralo testiranje.

– Od ove sedmice će se moći testirati na taj način- kazao je Galić.

Dodao je da će akcionim planom biti definisane prioritetne grupe za vakcinaciju.

Od februara PCR laboratorija u Kotoru

Borovinić Bojović je dodala da će početkom februara biti osposobljena i PCR laboratorija u Kotoru što će rasteretiti Institut.

– Ta laboratorija će raditi to jednako kao i Institut – navela je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da aktivno učestvuje u radu interne, kovid klinike u KCCG.

Ministarka je rekla da će sve žalbe pacijenata razmotriti, te da će se odrediti prema njima u zavisnosti od toga o kakvim žalbama je riječ.

– Sve će biti blagovremeno i na pravi način riješene – poručila je Borovinić-Bojović.

Izmjene zakona

Ona je saopštila da je Sekretarijat za zakonodavsto tražena izmjena Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, u dijelu koji se odnosi na rad ugostiteljskih objekata.

– Tražili smo da inspekcija može privremeno da zabrani rad objekata koji ne poštuju mjere. Već sljedeće nedjelje ta izmjena će biti upućena Vladi – navela je ona.

Borovinić-Bojović je rekla da će i sanitarne knjižice biti vraćene državnim zdravstvenim institucijama – Institutu za javno zdravlje i domovima zdravlja.

Ona je ponovila da je neregularno izmijenjen Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2018. godine, navodeći da će izmjene Zakona ponovo biti usvojene 20. januara u parlamentu.

– Svi smo svjedoci pvraćanja zakona na glasanje u parlament, koji će 20. januara biti ponovo izglasan i na pravni način će biti regulisano ono što nije bilo po zakonu – navela je ministarka zdravlja.

“Sistematizacija nije referenca za imenovanje direktora IJZ”

Komentarišući kritike na račun izbora Igora Galića za direktora IJZ-a, ona je rekla da direktora Instituta imenuje i razrješavava Vlada na predlog ministra.

– Dakle, sistematizacija kao interni akt niže pravne snage od Zakona, ne može uticati niti biti referenca za imenovanje osobe na mjesto direktora. Sve reference koje su neophodne da bi neko bio imenovan na ovo mjesto odnose se na visoku stručnu spremu i odgovarajući, adekvatat broj godina radnog staža. Direktor IJZ ne bira se putem javnog oglasa i konkursa. Sistematizacija tog radnog mjesta ne smije sadržati nikakve posebne uslove, osim opštih definisanih uslova – dodala je ona.

Najčitanije