31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi nazivi za 17 hercegnovskih ulica

Herceg Novi

Više ulica u Herceg Novom će do kraja ljetne sezone dobiti nove tablice sa imenima znamenitih ličnosti. Kako informišu iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti, zamjena tabli je već počela i taj posao će do kraja sezone biti završen, a 17 ulica će i zvanično dobiti nova imena.

Proceduru su zajednički pokrenuli Sekretarijat za lokalnu samoupravu i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i od nadležnog ministarstva, dobili su odobrenja za izmjenu naziva ulica,a nakon objave u Službenom listu Crne Gore, počela je realizacija aktivnosti na zamjeni tabli,  kaže Vasilije Seferović, sekretar za komunalne djelatnosti.

-Početkom godine je u lokalnom parlamentu usvojena odluka o određivanju naselja, naziva ulica u Opštini Herceg Novi i onda je sekretarijat za lokalnu samoupravu  zajedno sa sekretarijatom za kulturu sproveo procedure I dobio od ministarstva salasnost za nove nazive 17 ulica. Između ostalih, u Bijeloj će sada biti Obala Milivoja i Ane Zloković, ulice Petra Želalića, Vladike Simeona, Danice Popivode, Ignjatija Zlokovića; u Baošićima ulica Mladena Crnogorčevića, Kirila Cvjetkovića, Pjera Lotija, Nikole Zlokovića; u Kamenarima ulica Sima Miloševića, Mata Đuranovića;  u Igalu ulica Gordane Bogojević Kovačević, a na Luštici Put luštičkih kapetana. Ilije Kišića, Lesa Pavkovića, Đakona Stefana I Tomićka, kaže Seferović.

Vasilije Seferović

Na ovaj način, više ulica koje su do sada imale privremene nazive (Prva igaljska, Prva baošićka, Prva i Druga bijeljanska) dobijaju nova imena po znamenitim Novljanima i ličnostima koje su ostavile značajan trag u istoriji, kulturi, sportu.. To je i prilika da hercegnovski školarci, građani i gosti budu upoznati sa znamenitim ličnostima grada.

Sa promjenom naziva krenulo se od Prve Igaljske ulice koja se sada zove Ulica Gordane Bogojević, po slavnoj Jugoslovenskoj košarkašici koja legendarna košarkašica Crvene zvezde, reprezentacije Jugoslavije i brojnih, najboljih evropskih klubova. Gordana Bogojević Kovačević rođena je u Kragujevcu, a sahranjena na groblju  Savina u Herceg Novom. Ostavila neizbrisiv trag, kojim će da hodaju neki novi klinci, ulicom sa njenim imenom u Igalu.

Jedna ulica nosiće  ime Ilije Kišića, učitelja, humaniste i revolucionara iz Zelenike, koji je poginuo 13. februara 1943. godine, čije ime nosi osnovna škola u tom mjestu.

Simo Milošević, bio je lekar-bakteriolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i učesnik Narodnooslobodilačke borbe i član Izvršnog odbora   AVNOJ-a. U Beogradu njegovo ime nose Predškolska ustanova Dr Sima Milošević uZemunu i Dom zdravlja Dr Simo Milošević na Čukarici U holu zgrade Instituta za javno zdravlje Srbije u Beogradu, gde se nekada nalazio Centralni higijenski zavod, u kome je radio postavljena je njegova spomen-bista. Takođe, njegova spomen-bista nalazi se ispred zgarde ogranka Doma zdravlja Dr Simo Milošević u Žarkovu. U Igalu njegovo ime nosi Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju u Dr Simo Milošević. Ulice sa njegovim imenom postoje u Novom Sadu I Vranju, a sada će ulica u Kamenarima gdje je rođen 1896. Godine ponijeti njegovo ime.

Mato Đuranović, jedan od najznačajnijih crnogorskih slikara 20. Vijeka dobiće svoju ulicu u Kamenarima.

Petar Zambelić koji je bio kapetan i istraživač svjetskog glasa,  i pustolov dobiće ulicu na Luštici gdje je rođen.

Ulica u Bijeloj zvaće se po Milivoju-Milu i Ani Zloković, na čijem se zemljištu i palati, od 1955. godine nalazi  OŠ „Orjenski bataljon“ – Bijela. Milivoj-Milo Zloković rođen je 1865. godine u Bijeloj. Nakon završetka Pomorsko-trgovačke akademije u Trstu i dugodišnjeg života u Južnoj Americi, sa suprugom Anom početkom prošlog vijeka vraća se u Bijelu i nastanjuje u palati Zloković, jednoj od najljepših kapetanskih palata u Boki Kotorskoj. Slijedeći svoju i želju svog supruga, nakon Milove smrti, Ana Zloković je palatu i zemljište zavještala prvo u u svrhu unapređenja Boke Kotorske i hercegnovske rivijere, a potom i za humanitarne potrebe.

Uprava Zadužbine je 1927. godine imanje Zadužbine izdala podmlatku Crvenog krsta Kraljevine SHS, a 1932. godine je cjelokupno imanje Zadužbine izdato u zakup Udruženju penzionisanih oficira i vojnih činovnika Kraljevine Jugoslavije, koje je ovaj „palac” pretvorilo u dobrotvorni Dom za oporavak oficira i vojnih činovnika. Od 1955. godine u palati-dobrotvornom Domu nalazi se Osnovna škola „Orjenski bataljon”, čime je ispoštovana želja zadužbinara, koji bi bili ponosni da su mogli pretpostaviti koliko će generacija iznjedriti ova Škola i koliko će učenika dobiti osnove znanja i vaspitanja, i krila za svoj budući životni let.

Jedna od ulica nosiće naziv bokeljskog kapetana Petra Želalića, koji je bio u ropstvu na turskom brodu „Kruna otomanska“, usidrenom u Egejskom arhipelagu, organizovao je pobunu i uspio da nadvlada tursku posadu i otme brod. Za taj podvig Petar Želalić dobio je titulu Viteza malteškog reda. Petar Želalić, Srbin iz Boke koji zadivio tadašnju Evropu, rođen je u Bijeloj od oca Jova i majke Jane, rođene Lučić.  Imao je 33 godine kada je izveo ono što mu je donijelo svjetsku slavu.

Ulica u Baošićima dobiće naziv Ulica Mladena Crnogorčevića znamenitog Bokelja, učitelja i istraživača kulturne prošlosti Boke Kotorske.

Među onima koji će dobiti ulice tokom ove godine su Pjer Loti, francuski mornarički oficir ali i književnik, pesnik zaljubljen u Bokeljku, Paskvalu Ivanović

„Mladen Crnogorčević je rođen 1863. u Perastu u staroj i uglednoj bokeljskoj kapetanskoj porodici, učitelj srpskog jezika, geografije i istorije, autor je brojnih stručnih studija i eseja o Boki, a pored toga Crnogorčević je ostavio i bogatu prepisku sa svim značajnim srpskim intelektualcima druge polovine 19. veka.

Jedna ulica nosiće naziv po Ignjatiju  Zlokoviću, zapaženom prosvjetnom, kulturnom i naučnom radniku,, pokretaču i realizatoru mnogih kulturnih i prosvjetnih akcija u rodnoj Boki prije II svjetskog rata.

Iz sekretarijata za lokalnu samoupravu  navode da se mjenjaju samo nazivi ulica, ne mjenjaju se kućni brojevi.

Najčitanije