31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani čekaju kolektor nakon potrošenih 40 miliona eura- ove godine očekuje se raspisivanje dva tendera

Postrojenje za prečišćavanje-otpadnih-voda-Nemila-Herceg-Novi

Projekti kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Meljinama trebalo je da budu završeni 2014. godine, ali epilog nisu dobili do danas, a na njih je potrošeno oko 40 mil EUR.

Ove godine će se raspisati dva tendera – za rekonstrukciju PPOV vrijedan 4.900.000 EUR i drugi, kroz koji će se provjeriti cjevovod, šahtovi i pumpne stanice i stvoriti uslovi za rekonstrukciju kolektora.

To je “Vijestima” zvanično kazao vršilac dužnosti direktora Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milan Zarić.

Projekat PPOV u naselju Nemila u Meljinama radio je turski konzorcijum Mass Gintas, koji je izgradio fabriku u čijem krugu su upravna zgrada, kompresorska stanica, zgrade ugušćivača i dehidratacije mulja, mehanička i elektrooprema, dok je turska kompanija Celtikcioglu gradila kolektor – vodovodnu i kanalizacionu mrežu dugu 33 kilometra i pumpe.

Infrastrukturne projekte, vrijedne desetine miliona, posljednju deceniju prate brojni problemi, među njima probijanje rokova izgradnje, prijetnje raskidanjem ugovora, optužbe o pravljenju propusta, sporovi… Ono što niko ne može da porekne jeste da mještani Meljina posljednih godina najviše trpe zbog neprijatnih mirisa, koji su posebno jaki u doba ljetnje turističke sezone.

Zarić je pojasnio da su trenutno urađeni gotovo svi potrebni remonti pumpi na kolektoru i da neće biti zastoja, ali i da uskoro slijedi tretman bakterijama koje ubijaju neprijatne mirise.

Za smanjenje neprijatnih mirisa i tretiranje postrojenja angažovana je beogradska kompanija Dobre bakterije.

Zarić je dodao da će tretman bakterijama na PPOV, početi kroz sedam dana i da će trajati godinu.

– Očekujemo da će radovi na rekonstrukciji PPOV početi do kraja ove godine. U toku je postupak a raspisuje ga Uprava za kapitalne projekte, rok za završetak radova je 270 dana. Drugi tender će biti raspisan ove godine, njime se predviđa nabavka specijalne kamere kojom će se snimiti cjevovod kolektora, šahtovi i pumpne stanice. Predviđeno je da dobijemo elaborat isplativosti i tenderski dokument, na osnovu koga ćemo raspisati tender za rekonstrukcuju kolektora. Radovi bi mogli početi u oktobru, a rok za njihov završetak je sto dana. Završetkom ovih rekonstrukcija problemi će biti trajno riješeni – istakao je Zarić.

Navodno radili bez atesta

Odlukom lokalne Skupštine iz 2016. godine, kako kaže Zarić, postrojenjem i kolektorom upravlja novski Vodovod i kanalizacija, dok se njihova kompanija bavi ispravnošću i servisiranjem opreme, raspisivanjem tendera za nabavku djelova i opreme i drugim radovima.

Upitan o tvrdnjama koje je prethodno iznio nevladin sektor, da su se u more tokom prošle sezone ispuštale stotine hiljada kubika otpadnih voda, Zarić je naglasio da im Vodovod nije poslao pisane izvještaje koji bi to potvrdili, te da ne bi bilo korektno da daje izjavu u ime druge kompanije.

Naglasio je da je PPOV u rad 2016. pustio tadašnji premijer Duško Marković, bez upotrebne dozvole i atesta.

– Tenderi za izradu postrojenja i kolektora raspisani su 2012. godine, rok za završetak radova je bio dvije godine. Potrošeno je oko 40.000.000 eura, do sada smo pretrpjeli finansijsku štetu od oko 10.000.000 EUR. Njemački Dahlem koji je obavljao nadzor, obavljao je to aljkavo, svojim postupcima ohrabrio je izvođače radova da svoj posao ne rade kvalitetno, ovjeravao je situacije koje nisu bile vjerodostojne i došli smo do toga da je potrebno uložiti ozbiljan novac, kako bi se postrojenje i kolektor konačno završili. U Osnovnom državnom tužilaštvu 2021. u Herceg Novom, kao predsjednik Upravnog odbora Vodovoda podnio sam krivičnu prijavu protiv izvođača radova Certicoglu, kompanije za nadzor Dahlem i protiv svih učesnika u ovim projektima. Prijava zasad stoji u nekoj od fioka. Bahato ponašanje izvođača i nadzora, očigledno je da su imali zaštitu i bukvalno radili su šta su htjeli. Inženjeri kompanije Dahlem nisu imali licence a vršili su nadzor i to im je tolerisano – naveo je Zarić.

Postrojenje koje je 2016. pušteno u upotrebu, kako kaže, bilo je opasno za rukovaoce, a 2017. je raskinut ugovor sa konzorcijumom Mass Gintas, pri čemu je naplaćena garancija od 1.800.000 EUR.

Zarić je naglasio da za kolektor i postrojenje nedostaje dobar dio dokumentacije, bez koje se ne može uraditi tehnički prijem kolektora.

Istakao je da vjeruje da će se rekonstrukcijama projekti konačno realizovati i da će se obezbjediti sva potrebna dokumentacija, za tehnički prijem i upotrebnu dozvolu.

O benefitima projekata je, kako tvrdi, suvišno govoriti jer će problemi biti prošlost, a neće biti neprijatnih mirisa.

– Cijeli proces kočio je nedostatak novca, a i politička volja da se ti problemi ranije riješe. Što se tiče garancija kompanije na čijem sam čelu, biće ih kada nam se vrate nadležnosti nad postrojenjem i glavnom pumpnom stanicom, odnosno da radnici naše kompanije upravljaju. Tražim to od kada sam v. d. direktora, ali već dvije godine nije bilo političke volje. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da obezbijedimo sve uslove Vodovodu, kako bi kolektor i postrojenje bili u funkciji i da suzbijemo neprijatne mirise – naglasio je Zarić.

Da će, na osnovu dokumentacije, pokrenuti tendere za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova, reviziju tehničke dokumentacije i vršenje stručnog nadzora, “Vijestima”su kazali iz Uprave za kapitalne projekte. Naglasili su da će podacima koje su dobili od Ministarstva turizma i Opštine Herceg Novi, vrijednost radova biti 4.897.170 EUR, da će rok za završetak radova biti 270 dana i da će izabrana kompanija morati godinu da upravlja radom PPOV, kako bi se izvršilo ispitivanje, probni rad sa obukom osoblja i puštanje u rad.

– U toku su aktivnosti na pripremi dokumentacije za raspisivanje javnih nadmetanja. Nakon kompletiranja, u skladu sa zakonskom regulativom, pristupiće se raspisivanju. Uprava je krajem 2022. godine, na osnovu dokumentacije dostavljene od strane Ministarstva ekologije, pokrenula javno nadmetanje za nabavku opreme za PPOV u Meljinama. Zaključen je ugovor sa ponuđačem Integrer smart Solution na iznos od 593.136 eura bez PDV-a. Izvođač je izvršio nabavku opreme, a za završetak realizacije ugovora krajnji korisnik je u obavezi da stvori uslove za funkcionalno ispitivanje nabavljene opreme – istakli su iz Uprave.

Otpadne vode tekle direktno u more

Zbog namjernog isključivanja iz pogona pumpi na glavnom kanalizacionom kolektoru i PPOV, prošlog ljeta u Herceg Novom se direktno u more izlilo oko 420.000 kubika neprerađenih kanalizacionih voda.

To su “Vijestima” tada kazali iz NVO Ekološko društvo Boke Kotorske, na čijem čelu je diplomirana inženjerka hidrologije Olivera Doklestić, koja je i bivša direktorica novskog Vodovoda.

Ona se pozvala na podatke sa Scada – sistema za elektronsko daljinsko upravljanje i kontrolu nad kanalizacionim sistemom i pojasnila, da su pumpe na pumpnoj stanici (PS) “Kružni tok” u Meljinama većinom isključene od 15. aprila do 15. juna. Tako je PPOV ostao bez dotoka kanalizacije i ta “suša” je ubila bakterije – prerađivače otpadnih voda u “SBR” reaktorima.

– U to vrijeme je ispušteno nekih 420.000 kubnih metara otpadnih voda bez ikakvog prečišćavanja direktno u more. To je moralo da ima za posljedicu povećanu emisiju neprijatnih mirisa, svojevrsnu ekološku katastrofu zbog zagađenog mora u akvatoriju Meljine-Savina i povećan broja stomačnih i drugih obolijevanja građana i turista, a sve to radi uštede od oko 40.000 EUR, koliko je prema mojoj procjeni Vodovod napravio na nepotrošenoj električnoj energiji. Sve to napravljeno je samo da bi se po svaku cijenu prikazao pozitivan šestomjesečni bilans u poslovanju preduzeća čiji je osnivač i vlasnik Opština – kazala je Doklestić tada.

Izvor:eKapija

Najčitanije