16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljanka pokrenula originalan biznis: Gliserom sa tivatskog aerodroma do Herceg Novog za 20 minuta

Gliser Montenegro Boat Chartera (Foto: Radio Tivat

Nataša Bajat koja od 1997. godine živi i radi u Njujorku, posljednjih godina ljeta provodi kući u Novom, a prošle sedmice je započela biznis uspostavljajući morsku liniju na relaciji Herceg Novi – Tivat, koju gliserom prelaze za 20 minuta. Ona je vlasnica hercegnovske firme “Montenegro Boat Charter” kroz koju je pokrenula ovu zanimljivu ponudu.

“S obzirom da često putujem, nije bilo teško doći na ovu ideju. Uvijek sam, kad bi sletjela na tivatski aerodrom, razmišljala kako bi bilo lijepo morem doći do Novog i evo ta želja mi se i ostvarila”, kaže za Dnevne novine Nataša.

U funkciji je trenutno jedno plovilo Sea Ray 240 Sundeck ”The Wizard”, kapaciteta 10 mjesta, a od naredne sedmice uključiće se još jedno sa sedam sjedišta čime je ruta pokrivena na svakih sat vremena u oba pravca.

Na svaki neparni sat su polasci iz Herceg Novog, a sa aerodroma na parni. Prvi polazak iz Herceg Novog je u sedam, odnosno sa Aerodroma Tivat u 8 sati ujutru. Neophone su rezervacije, koje primaju putem Vibera, WhatsApp kako bi mogli da se jave i putnici i gosti iz inostranstva.

“Akcenat je na prevozu putnika i turista do aerodroma s ciljem da se izbjegnu saobraćajne gužve od Herceg Novog do Tivta, ali stajemo i vršimo prevoz na svim lokacijama po zahtjevima putnika, uključujući i tivatski zaliv, Krašiće, Krtole, kompletnu lijevu i desnu strana zaliva do Igala, kao i Rose i Njivice. Po zahtjevima otvoreni smo da uključimo i Perast, odnosno taj dio kotorskog zaliva”, objasnila je za Dnevne novine Bajat.

Boat reansfer

U jednom pravcu karta iznosi 19 eura, ali planiraju i popuste za povratne karte, kao i povoljnosti za stalne putnike i goste. Bajat je naglasila da su otvoreni i za turiste putnike koji ne idu na aerodrom nego žele da dođu u Tivat ili iz Tivta u Herceg Novi.

Mulo gdje plovilo pristaje, dovozeći odnosno primajući putnike, 350 metara je udaljeno od aerodroma, odnosno četiri-peta minuta šetnje od aerodromskog terminala do restorana Marina, a dogovorena je i saradnja sa taksistima, opcija Car pool.

Firma trenutno broji pet zaposlenih, ženskog i muškog kapetana, hostesu koja na aerodromu dočekuje putnike i upućuje ih prema mulu ako žele da stignu šetnjom, kao i dva mornara.

Bajat je u Njujork otišla sa razmjenom studenata iz Novog Sada gdje je studirala filozofiju. Šesnaest godina je bila u turizmu, radeći za jednu svjetsku korporaciju restorana i hotelijera gdje je ostala konsultant, sada je u nekretninama, a onim zašto se školovala nije se bavila.

“Voljela bih da što duže ostanem uz tu priču jer onaj ko je odrastao na moru ne može da živi bez mora i turizma, a Njujork je jedna betonska džungla koja je predinamična i prebrza. Ima naravno svoje čari i obožavam ga jer sam tamo više od pola života, a posljednjih nekoliko godina sam kao frilenser u nekretninama, radim za jednu agenciju. Taj način rada mi omogućava da se organizujem, tako da sam veći dio godine tamo, ali ne propuštam svoja ljeta u Novom gdje sam spojila lijepo s korisnim, što je prava kombinacija u ostvarivanju najboljih rezultata”, kaže za Dnevne novine Nataša koja želi da se jednog dana vrati u svoj Novi i Boku.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije