18 C
Kotor

Slušaj online radio

“Novski muzički talas” sabrao najljepše pjesme o Novom, Boki i ljubavi

Hercegnovski muzički stvaraoci sinoć su priredili koncert u dvorani Park prikazavši još jednom koliko je bogata kulturna scena grada na kojoj podjednako predano stvaraju iskusni i školovani umjetnici, ali i mladi i talentovani naraštaji, pjevajući prije svega o svom gradu. Koncert „Novski muzički talas” jedan je u nizu programa u okviru oktobarskih svečanosti u čast proslave Dana grada.

Publika je imala priliku da čuje Zorana Zora Martinetija, Dragomira Đorđevića Karla, Viteza Đurovića, Đura Poznanovića, Stevana Tomaševića, Jovanu Mustur Ražnatović, Zlatka Dedića, bend „Exodusi”, klape „Stari kapetan”, „Bokelji” i „Castel Nuovo”, Žensku vokalnu grupu „Lira”, bend „Trio Mare” i Dječji hor „Cvrkutići”. Svi oni bili su jednoglasni – nastupiti pred publikom u svom gradu uvijek je čast i poseban izazov.

Današnji bogat muzički život Herceg-Novog ponikao je i još raste iz viševjekovne tradicije. O Novom su pisali i slikali ga brojni svjetski priznati umjetnici, a ljubav i njegove ljepote predstavljaju neiscrpnu inspiraciju da mu se iznova pletu pjesme. Muzičku storiju otvorili su „Exodusi ” pjesmom „Cvjetaj mimozo mala“ autorke Viktorije Samardžić, koja je postala oficijelna pjesma Praznika mimoze.

Hercegnovski muzički stvaraoci

Profesor gitare i jedan od inicijatora Jazz festivala, Dragomir Karlo Đorđević izveo je kompoziciju „Moj grad” koja je nastala prije 50 godina, kada je na odsluženju vojnog roka u mornarici u Šibeniku  prvi put osjetio nostalgiju za Herceg-Novim. Ova pjesma je postala himna grada u okviru kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Životnu ljubav prema svojoj Miri, ali i predanost pjesmi i muzici, Zoro Martineti ispjevao je kroz numeru „Šta je barka bez mora” za koju je tekst, muziku i produkciju uradio njihov sin Ivo.

Nekada klapa „Mladi Bokelji”, pa potom „Castel Nuovo”, sinoć su izveli pjesmu „Moj Herceg Novi” čiji je kompletan autor muzike, teksta i aranžmana profesor Novica Jovanović, a video produkciju Miloš Samardžić i Nemanja Ristić. Mladi kantautor zabavne muzike, Vitez Đurović predstavio se publici sa dva najnovija singla „Moja vila”, duet sa profesorom klavira Đurom Poznanovićem i „Odljubljen” u duetu sa profesorom solo pjevanja Stevanom Tomaševićem.

Kroz stihove pjesme „Poljubac Boke” sve tajne o ljepotici Boki koja nikada nikoga nije ostavila ravnodušnim, otkrile su članice ŽVG „Lira”. Stihove je sabrao u pjesmu Novljanin Danilo Dašo Vuković, kompoziciju je uradila članica grupe Lidija Ivanović, a muzički aranžman Nebojša Vojvodić. Dugogodišnji muzički stvaralac Zlatko Dedić otpjevao je svoju autorsku pjesmu „I lažu” koja je nastala prije 20-ak godina, ali je tek sada snimljena, a za aranžman je zaslužan Denijel Deni Deranja.

Sve popularniji novski bend „Trio Mare” u čijem sastavu su Stevan Tomašević – vokal, Đuro Poznanović – klavir i vokal, i Novica Zečević – vokal i gitara, otpjevali su najnoviji singl „Moj grad” čiji je spot svojevrsna razglednica Herceg-Novog.

Hercegnovski muzički stvaraoci

Operska pjevačica i profesorica solo pjevanja u hercegnovskoj Muzičkoj školi i profesorica u OŠ „Milan Vukovć”, Jovana Mustur Raznatović, nedavno je poklonila gradu novu pjesmu „Volim Herceg-Novi“, a u spot uključila novske učenike, plesače i mažoretke prikazavši na najljepši način kulturno bogatstvo svog grada.

„Stari kapetan” decenijama donosi najljepše pjesme o Herceg-Novom, moru i Boki, a sinoć su otpjevali najnoviji singl „Dok plovim Bokom” za koju je tekst i muziku napisao Radovan Ralević, raspis glasova za klapu Stefan Šarović, aranžman i video montažu Deni Deranja, a video produkciju Marko Mitrović.

Hercegnovski muzički stvaraoci

Scenu su na kraju ispunili najmlađi glasovi – Dječiji hor „Cvrkutići” poručujući da marljivo nastavljaju tradiciju opjevanog i raspjevanog grada, poklonivši mu pjesmu „Herceg među gradovima” koja je snimljena prošle godine u čast proslave Dana grada. Tekst je napisala hercegnovska dječija pjesnikinja Sonja Padrov Tešanović, kompoziciju i aranžman, kao i produkciju spota potpisuje Deni Deranja.

Publika – Hercegnovski muzički stvaraoci

Brojne muzičke projekte koji su ostvareni u prethodnom periodu podržao je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi koji je i organizator sinoćnjeg koncerta „Novski muzički talas” kao potvrde marljivog rada i bogatog stvaralaštva muzičkih stvaralaca našeg grada i promocije Herceg-Novog.

Najčitanije