29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

NVU ŠkArt: Otvoreni pozvi umjetnicima

open call

Nevladino udruženje ŠkArt iz Tivta otvorilo je treći po redu poziv za program umjetničkih rezidencija škART REZIDENT koji će se održati od 1. do 8. jula u Tivtu.

Kao lajtmotiv ovogodišnjeg programa izabrali su pojam izmještenost (displacement). Izmještenost zbog specifičnosti tema kojima se NVU ŠkArt bavi a koje se u samom nazivu udruženja mogu naslutiti ali i zbog programa rezidencija koji se fokusira na izmještenu umjetnost, na samim granicama kulture. Angažovana umjetnost u Crnoj Gori nije dovoljno afirmisana, dok je sam pojam nezavisne kulture izolovan i nemušto definisan.

“Pojam izmještenosti smo odabrali i zbog svega onoga što se odvija pred našim očima. Na mikro nivou to je izolovanost i sve veća marginalizacija ranjivih grupa a posebno žena i kvir osoba, širenje hetero normativnog narativa i sužavanje prostora za slobodni izražaj i misao, a na makro nivou jačanje desnice, ekstremnih stavova i izbijanje ratova i zločina protiv čovječnosti koji dalje uzrokuju migracije i transkulturne i kulturne izmještenosti,” poručuju iz ŠKArt-a.

I ovogodišnji program rezidencija sastoji se iz dva modula:

· angažovana umjetnost i aktivizam sa mentorkama Adrijanom Gvozdenović – umjetnicom i istraživačicom i Bojanom Popović – umjetnicom i članicom udruženja NVU ŠkArt,

· kvir film i aktivizam sa mentorkom Biljanom Vušović – producentkinjom i predavačicom na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran i mentorom Dušanom Vulekovićem – rediteljem i predavačem na Fakultetu dramskih umjetnosti, Univerzitet Crne Gore.

Prijave se mogu slati na mail udruženja skart.udruzenje@gmail.com do 28. juna.

Najčitanije