17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Očuvanje tradicionalnih znanja i vještina za rad sa tekstilom

Očuvanje tradicionalnih znanja i vještina za rad sa tekstilom
Foto Bauo

U sedmici za nama realizovano je nekoliko radionica za petrovačke osnovce u okviru projekta “Zanati stari za đecu novu! Očuvanje tradicionalnih znanja i vještina za rad sa tekstilom” Društva za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru. Radionice je vodila mr Jelena Đukanović, kostimografkinja, dizajnerka tekstila i umjetnica iz Instituta za vunu Crne Gore, koja je djecu učila nizu tradicionalnih vještina obrade tekstila (suvo filcanje vune iglom, mokro filcanje vune – pustovanje, bojenje vune biljnim bojama, tkanje, vez). U planu je da se radionice nastave tokom septembra i oktobra 2024. godine.

U svijetu u kojem se tehnološki napredak čini nezaustavljivim, klasična, stara i tradicionalna znanja i vještine (nematerijalna kulturna baština), poput šivenja, pletenja, heklanja, veza i ostalih ručnih radova često su u potpunosti zanemareni, naročito kod djece i mladih, kojima ih uglavnom niko ne uči, niti u školi, niti kod kuće, a podaci o tome nijesu prisutni ni u medijima i na društvenim mrežama koje koriste. Nažalost, nijesu nepoznata samo njima, već i širim slojevima društva.

Stoga se opšti cilj projekta odnosi na prenošenje i očuvanje kulturne baštine Crne Gore, naročito nematerijalne zaostavštine, mladim generacijama – njenim budućim nosiocima i čuvarima. Specifični cilj je sticanje znanja i vještine djece i mladih iz Petrovca na Moru kroz učenje o tradicionalnim vještinama i starih zanata, kako bi se doprinijelo očuvanju kulturne baštine, afirmaciji tradicije i osnaživanju lokalne zajednice okupljene oko nasljeđa.

Partneri na projektu su dvije crnogorske NVO, a saradnici tri javne ustanove prosvjete i kulture, koje su prepoznale značaj ovakvog projekta i koje će direktno doprinijeti njegovoj organizaciji i realizaciji: NVU Institut za vunu Crne Gore, NVU Centar za revitalizaciju i izučavanje tradicionalnih igara i pjesama iz Kolašina, JU Osnovna škola „Mirko Srzentić“, Petrovac na Moru, JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje i JU Muzeji i galerije Budve. Sve gorenavedene institucije i organizacije su dugogodišnji partneri i saradnici Društva za kulturni razvoj „Bauo“, s dosad realizovanim nizom zajedničkih projekata, što dodatno garantuje uspješnost saradnje i ovog puta.

Projekat je finansijski podržala Opština Budva putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstva nevladinim organizacijama za 2024. godine

Najčitanije