8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Odlazak kapetana duge plovidbe Novaka-Bata R. Ognjenovića

Kapetan Novak-Bato R. Ognjenović

Poslije duge i teške bolesti napustio nas je jedan od najuglednijih bokeljskih pomoraca,  Rišnjanin Novak-Bato R. Ognjenović, kapetan duge plovidbe.

Novak Ognjenović rođen je 1940. godine u Nikšiću. Do svoje tridesete godine živio je u Risnu. Srednju pomorsku školu završava 1958. godine a od 1958. do 1967. godine nakon kadeture, polaže oficirski ispit i završava Višu pomorsku školu u Kotoru.

Karijeru je započeo 1958. godine u kompaniji ‘Jugooceanija’ Kotor, gdje je plovio 5 godina, nakon čega počinje svoj angažman na Mediteranskoj plovidbi Korčula gdje plovi do kraja radnog vijeka kao kapetan duge plovidbe. Po unapređenju, sa 28 godina postaje najmlađi kapetan jugoslovenske trgovačke mornarice.

1971. godine preuzima brod Majsan i od tada plovi kao zapovjednik broda punih 35 godina sve do penzionisanja.

Tokom svoje dugogodišnje pomorske karijere našao se u različitim situacijama koje su obogatile njegovo životno iskustvo. Jedna od onih koje se pamte, a koju ćemo u pomen kapetana Ognjenovića izdvojiti, je svakako kada je kao kapetan korčulanskog broda ‘Ploče’, ploveći iz Ploča prema Malagi, skrenuo s rute da bi u uzburkanom moru južnog Jadrana uzeo u tegalj havarisani manji albanski brod prepun migranata koji su se od svojih obala zaputili prema italiji u potrazi za slobodom i boljim životom.

Izvod iz štampe

 

Detaljnije vijesti o  ovom humanom činu što ga je u toku noći po snažnom južnom vjetru i velikim valovima obavila posada uz više detalja saopštio je zapovjednik broda ‘Ploče’ Novak Ognjenović 7.03.1997. godine. Naime, nešto prije 17 sati prethodnog dana helikopter italijanske službe spasavanja je radio-vezom obavijestio posadu ‘Ploča’ o potrebi mijenjanja kursa plovidbe kako bi spasila albanski brod kojem je zakazao motor pa prepun migranata pluta Južnim Jadranom. Posada korčulanskog broda je odmah krenula u akciju spašavanja.

Po poprilično uzburkanom moru i mrkloj noći, budući da na havarisanom brodu nije bilo svijetla, posadu ‘Ploča’ je ka stradalom brodu navodio pilot helikoptera. Oko 20:40 sati ‘Ploče’ su doplovile do albanskog broda koji se u tom momentu nalazio na poziciji 41°12′ sjeverne širine i 18°06′ istočne dužine. Iako su u tom dijelu Jadrana vladali otežani uslovi, brod je odmah uzet u tegalj i oko 6 sati ujutru dotegljen na sidrište u italijanskoj luci Brindizi.

Prema riječima zapovjednika ‘Ploča’, albanski brodić dužine oko 35 metara željezne građe nije imao nikakvih oznaka. Na njemu se nalazilo 87 albanskih migranata među kojima i dvanaestoro djece. Pošto je albanski brod preuzeo italijanski spasilački brod ”Cornelia Barretta”, ‘Ploče’ su nastavile plovidbu ka svom odredištu. Zbog ovog čina Novak je bio predložen  za plavu vrpcu ‘Večernjeg lista.’

Rišnjani kapetana Novaka-Bata R. Ognjenovića pamte i kada je 1975. godine obavio probnu vožnju kao zapovjednik broda ‘Pupnat’ u zalivu ispred rodnog grada.

Najčitanije