17 C
Kotor

Slušaj online radio

Održano 10. revijalno bućarsko prvenstvo “Orjensko sedlo“

Prednosti planine u odnosu na gradove ljeti su brojne, a jedna od njih je svježina planinske klime, koja omogućava prijatni boravak i aktivnosti na otvorenom i tokom ovih najtoplijih avgustovskih dana. Imajući to u vidu, nije ni čudo da se revijalno bućarsko prvenstvo na Orjenskom sedlu (1600 m) održava već 10 godina upravo u avgustu.

Proteklog vikenda na bućarskom zogu na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori, snage je odmjerilo osam ekipe iz Herceg Novog i njegovog okruženja, kao i susjednog Tivta. Nakon trogodišnje dominacije tivatske „Palme“, najbolji je bio hercegnovski „Val“. Drugo mjesto je zauzela „Palma“, dok je treća bila „Španjola“.

Bućarsko prvenstvo Orjensko sedlo

Orjensko sedlo, osim unikatnog bućarskog zoga okruženog suvomeđom, ima i originalno takmičenje u gađanju buće, „Hitac Orjena“, pa tako i „svjetskog prvaka“ u ovoj disciplini, sa postignutim pogotkom na 23 m rastojanja, Iliju Bumbara. Ovogodišnji pobjednik je Đuro Milanović sa dosegnutih 20 m, drugi je bio Bogdan Seratlić (19 m), a treće mjesto, sa istom dužinom, osvojio je Dejan Stijepčević.

Ovaj događaj, osim sportske komponente, ima ulogu u čuvanju tradicije bućanja u Boki i njenom zaleđu, gdje je bućanje i druženje uz buće, bilo dio rutine nedjeljnog popodneva u gotovo svakom mjestu i selu, sve do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Organizatori revijalnog bućarskog turnira „Orjensko sedlo“, sad već tradicionalnog događaja bili su PK Subra i BK Val, dok su podršku organizaciji dali Park prirode Orjen, Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, te doo Val i Vila Mireli.

Najčitanije