24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki kroz javni poziv Opštine Kotor

Održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki kroz javni poziv Opštine Kotor
Drvena barka – foto Boka News

Vlasnici drvenih barki koji imaju prebivalište u Kotoru imaju priliku da dobiju novac za održavanje svojih plovila ukoliko se prijave na javni poziv koji je raspisao Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor. Drvenom barkom smatra se plovilo koje je duže od dva metra i koje je u potpunosti izgradeno od drveta, a ukupan iznos sredstava opredijeljenih za raspodjelu po Javnom pozivu iznosi pet hiljada eura. Raspodjela sredstava će se vršiti shodno dužini drvene barke.

Javni poziv traje 15 dana, zaključno sa 03.10.2024. godine. Obrazac za prijavu na Javni poziv (Obrazac TDB-1) može se preuzeti na website-u Opštine Kotor www.kotor.me i u građanskom birou Opštine.

Uslov za učešće na Javni poziv za raspodjelu sredstava za održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki na teritoriji opštine Kotor u 2024. godini je da je podnosilac prijave vlasnik/ica drvene barke (jedne ili više) koju koristi za sopstvene potrebe (ribolov i razonodu),te da ima prebivalište na teritoriji opštine Kotor. Ukoliko je podnosilac u vlasništvu više drvenih barki, ima pravo prijave na Javni poziv za svaku drvenu barku.

Sredstva predviđena budžetom Opštine Kotor namjenjena su za sledeće opravdane troškove: pribor i opremu za održavanje i popravku (pineli, glaspapir, kit, štuk i slično); boje i lakovi (namjenske za brodogradnju); materijali za popravku drvene barke i izradu drvenih Vesala (drvo, okovi, osnovni alat) i sl. Raspodjela sredstava koja ukupno iznose 5.000 eura vršiće se shodno dužini plovila i to na sledeći način: od 2m do 4m dužine, maksimalni iznos podrške je 300 eura, od 4m do 6m dužine, maksimalni iznos podrške je 400 eura, od 6m do 10 m dużine, maksimalni iznos podrške je 500 eura, preko 10m dužine, maksimalni iznos podrške je 600 eura.

Javni poziv Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj je raspisan na osnovu člana 4 Pravilnika o kriterijumima za raspodjelu sredstava za održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki na teritoriji opštine Kotor broj 01-018/23-22747 od 13.09.2023. godine.

Potrebna škola za brodograditeljski zanat

-Drago nam je što Opština Kotor i kroz javni poziv vlasnicima drvenih barki podržava očuvanje ove tradicije koja podrazumijeva materijalno dobro i brodograditeljski zanat- nematerijalno kulturno dobro. Naša NVU “Kamelija” od 2006. godine promoviše očuvanje ove tradicije organizovanjem trke na vesla drvenih barki (Camellia trophy) i takmičenje u ribanju iz drvenih barki svake godine u okviru Fešte kamelija. Kroz kontakte sa vlasnicima barki, informišemo ih o javnom pozivu i dajemo im uputstva o uslovima i načinu na koji mogu da konkurišu, te su neki od njih prošle godine i konkurisali.

Našalost, drvenih barki je i dalje sve manje. Smatramo da je brodograditeljski, kalafatki zanat vrijedno kulturno naslijeđe i da ga treba očuvati i kroz druge aktivnosti, otvaranjem radionice, škole za mlade brodograditelje, čime bi se osigurao opstanak ove bokeške tradicije, kazao je za Boka News Romeo Mihović, predsjednik NVU “Kamelija” Stoliv.

/M.D.P./

Najčitanije