17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora“

“Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora“
Izložba dokumenata i arhivske građe Ogledalo prošlosti, Kustudije sa Majstora

Neumorni istraživač arhivske građe i hroničar sa Majstora, Gojko Kustudić priređivač je izložbe “Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora“.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 18. jula 2024. godine, sa početkom u 20:30 časova na platou tvrđave „TROJICA“ u Kotoru.

Kustudić je kroz godine rada postao sinonim za predanost očuvanju istorijske baštine i kulture Njeguša i Majstora. Njegova izložba osvjetljava značaj Kustudija, drevnih graničara između stare Crne Gore i Boke Kotorske, kroz vjekove. Kustudije su kroz vjekove bili borci, ratnici, patriote, profesori, intelektualci i čvrsti i pouzdani temelj uvijek nezavisne Crne Gore. Njihova borbenost i patriotski duh ostavili su dubok trag u crnogorskoj istoriji, dok su njihovi intelektualni doprinosi oblikovali kulturni i obrazovni pejzaž društva kroz istoriju. Ova izložba ima poseban značaj za savremenu istoriju jer omogućava svim generacijama da razumiju i cijene bogatu istorijsku i kulturnu tradiciju ovog bratstva. Kustudićeva predanost istraživanju i prezentaciji arhivske građe doprinosi boljem razumijevanju našeg kolektivnog identiteta i prošlosti. Njegov rad pruža neprocjenjivu vrijednost u očuvanju i promovisanju kulturne baštine Crne Gore.

Promoteri izložbe su:

Slavko Burzanović, doktor istorijskih nauka, prepoznat je po svom radu na istraživanju crnogorske istorije i doprinosu akademskoj zajednici. Njegova istraživanja obuhvataju ključne periode crnogorske prošlosti, a njegove publikacije služe kao važan izvor za studente i istraživače širom regiona. Dragan Popadić, novinar i književnik, svojim pisanjem obogaćuje kulturnu scenu, dok svojim istraživačkim radom osvetljava manje poznate aspekte naše prošlosti. Dragan Mitov Đurović, novinar i književnik, ističe se svojim angažmanom u medijima i književnosti, pridonoseći kulturnoj raznolikosti i razumevanju savremenih društvenih pitanja. Kao moderator mnogih značajnih kulturnih događaja, Đurović je poznat po svojoj sposobnosti da vješto vodi diskusije i inspiriše učesnike da razmijene svoje ideje i perspektive. Njegov rad u medijima pruža dragocjen uvid u aktuelna društvena zbivanja, dok njegova književna djela obogaćuju književnu prošlost ali i sadašnjost.

/B.P./

Najčitanije