23 C
Kotor

Slušaj online radio

OIK Tivat traži od Vlade da im kaže ima li uslova za održavanje lokalnih izbora

Tivat – Centar

Opštinska izborna komisija Tivat srijedu poslijepodne obratila se dopisom Vladi Crne Gore i Nacionalnom koordinacionom tijelu  za borbu protiv zaraznih bolesti, tražeći da im nadležni napokon saopšte hoće li se ili ne održati lokalni izboru u tom gradu, a koje je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zakazao za 5.april.

Veći broj učesnika kampanje za lokalne izbore u Tivtu za koje je predato i potvrđeno ukupno sedam partijskih i izbornih lista grupa građana, smatra da su aktuelni uslovi za sprovođenje kampanje u uslovima važenja vanrednih mjera koje je za spriječavanje širenja koronavirusa u Crnoj Gori proglasila Vlada, vrlo ograničeni. Zbog toga se lista Bokeškog Foruma čak kako je zvanično saopteno, u međuvremenu i povuka iz kampanje, ali ne i iz izbora.

U dopisu koji je OIK Tivat u srijedu poslijepodne uputila Vladi i Nacionalnom koordinacionom tijelu, traže se „dodatna pojašnjenja i informacije vezane za održavanje izbora za odbornike u SO Tivat koji se imaju održati 5.aprila“.

„Imajući u vidu mjere koje su određene, a koje se tiču ponašanja stanovništva, ali i državnih organa i organa lokalne samouprave, molimo vas da nam date pojašnjenja, odnosno instrukcije koje se tiču daljeg postupanja OIK Tivat u pravcu pripremanja izbora, ali i samog sprovođenja izbornog procesa na dan održavanja izbora, a posebno imajući u vidu okolnost da izborni proces podrazumijeva učešće većeg broja ljudi, kako u biračkim odborima, tako i samih birača, te da će sprovođenje izbora na biračkim mjestima zasigurno biti u koliziji sa mjerama koje je vaše tijelo donijelo u cilju spriječavanja širenja koronavirusa“- stoji u dopisu OIK Tivat Vladi i Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti.

Marija Sijerković

Sa dopisom, ali i činjenicom da do tada još nisu dobili nikakav odgovor iz Podgorice, predsjednica OIK Tivat Marija Sijerković juče je upoznala i predstavnike izborne liste „Narod pobjeđuje“ kada su oni morali da lično, dolaskom u prostorije OIK-a preuzmu dokumentaciju vezanu za predstojeće žrijebanje predsjednika biračkih odbora na biralištima, jer kako se čulo, zbog mjera uvedenih za spriječavanje širenja koronavirusa, kurirska služba Opštine Tivat ne vrši dostavu dokumentacije i materijala po adresama primalaca.

„OIK Tivat nije adresa za pitanje mogu li se u ovakvim okolnostima, sprovesti izbori u Tivtu. Mi smo organ koji se stara da se izbori tehnički sprovedu i da se pritom, sprovedu sve odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika. Mislim da su prava adresa za to pitanje nadležna državna tijela koja mogu da donesu odluku da li će se ovi izbori održati ili ne. Mi čekamo instrukcije od njih i to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći“- kazala nam je Sijerković.

Predstavnici „Naroda pobjeđuje“ tražili su juče od OIK-a da, ako nadležni državni organi smatraju da se izbri mogu održati, njima i ostalim podnosiocima izbornih lista „omogući normalna izborna kampanja i da nam se omogući prostorija u kojoj možemo održavati konferencije za štampu jer naše kancelarije ne ispounjavaju uslove mjera koje je Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo“. Oni su pored adekvatne prostorije, tražili i da im OIK obezbjedi adekvatnu količinu dezinfekcionih sredstava „pošto do njih ne možemo da dođemo jer ih u apotekama nema“ i naglasili da očekuju reakciju OIK-a jer uslovi u kojima se trenutno odvija kampanja „ometaju i ono najosnovnije što prati jednu normalnu izbornu kampanju“. Kandidat za odbornika Ivan Starčević zatražio je objašnjenje mogu li na javnim prostorima poput trgova ili fudbalskih igrališta održati skupove sa manjim brojem učesnika od onog za koji se po zakonu, stiče status javnog okupljanja i da se pritom održi propisana minimalna fizička distanca između ljudi koji im prisustvuju.

„Izborni proces bez direktne komunikacije sa ljudima je nešti što po meni, nije koretno, nije legalno i nije u skladu sa bilo kakvim pravima o slobodi izražavanja“- kazao je Starčević.

Predsjednica OIK Marija Sijerković izašla je u susret predstavnicima liste „Narod pobjeđuje“ i omogućila im da juče svoju prvu konferenciju za novinare održe u prostorijama te komisije.

Izvor:S.L

Najčitanije