17 C
Kotor

Slušaj online radio

Olupina broda iz 19. vijeka puna flaša šampanjca, Švedska nikome ne da ni…

Olupina broda iz 19. vijeka puna flaša šampanjca, Švedska nikome ne da ni…
Olupina – ilustracija

Nikome neće biti dozvoljeno da bez odobrenja jednu jedinu od skoro 100 flaša šampanjca i mineralne vode iz 19. vijeka izvadi iz olupine broda kod južne obale Švedske, rekli su njeni zvaničnici.

Iako je lokacija olupine poznata od 2016. godine i registrovana u Švedskom uredu za antikvitete kao dobro kulture, tek 11. jula ove godine su ronioci iz Poljske našli dragocjeni teret.

Olupinu na dubini od 58 metara kod obale švedskog okruga Blekinge našli su ronioci dok su provjeravali arheološki interesantna mjesta u Baltičkom moru, 20 nautičkih milja (37 kilometara) od ostrva Eland.

Stručnjaci za vino i flaširanu vodu brzo su obavili laboratorijska ispitivanja sadržaja boca, rekao je vođa ronilaca Tomaž Štačura. Međutim, švedske vlasti su zaustavile ronioce jer su potopljeni brod odmah označile kao “drevnu dragocjenost” što zahtijeva “jasnu i jaku zaštitu” da bi ostao netaknut.

“Ne smijete oštetiti drevne ostatke, što uključuje i uzimanje bez dozvole predmeta iz olupine, na primjer boce šampanjca”, rekao je za Asošijeted pres Magnus Johanson, okružni zvaničnik.

“Boce šampanjca su fantastično dobro očuvano otkriće koje nam daje sliku o kraju 19. vijeka”, dodao je on.

Da je olupina iz doba prije 1850. godine, automatski bi bila proglašena za “drevnu dragocjenost”, saopštile su lokalne vlasti.

“Ali utvrdili smo da su kulturne i istorijske vrijednosti olupine toliko velike da bi je trebalo proglasiti za ‘drevnu dragocjenost’ “, rekao je Daniel Tedenlind, zvaničnik okruga u susjednom Kalmaru.

Ronilac Štačura je ranije rekao da se vjeruje da je tovar, u drugoj polovini 19. vijeka, vjerovatno putovao do kraljevske palate u Stokholmu ili do rezidencije ruskog cara u Sankt Peterburgu.

Izvor:Beta

Najčitanije