7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Onemogućeni da obavljaju pilotažu – Kompanija Sea Pioneer traži odštetu od 1.2 miliona eura

Kotor – foto Roko Stjepčević Boka News

Kompanija Sea Pioneer (SP) iz Herceg Novog tužila je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, koje je preuzelo dio nadležnosti bivšeg Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), tražeći 1.2 miliona eura odštete, jer su onemogućeni da obavljaju posao pilotaže.

Ovaj iznos je orjentacioni, jer će tužbeni zahtjev precizirati nakon finansijskog vještačenja. U tužbi navode da im je u junu 2020. godine Vlada dodijelila koncesiju za pilotažu u luci Kotor i u Bokokotorskom zalivu na pet godina, kao i Luci Kotor, je zajedno sa ovom kompanijom izabrana na tenderu iz 2018, dok je ponuda Boka Pilot & Tug Boat Services odbijena, prenosi Pobjeda.

Ugovor je potpisan u avgustu 2020. godine na osnovu kojeg je SP bio dužan da unaprijed plaća godišnju koncesionu naknadu od 201.000 eura.

Oni su ukazali da su krajem prošle godine od MKI dobili rješenje o odobrenju vršenja pilotaže, ali da država nije ispoštovala ništa od ugovorenih obaveza. U međuvremenu je Upravni sud, po tužbi kompanije Boka Pilot poništio odluku Vlade na osnovu koje su SP i Luka Bar zaključile ugovore o koncesiji.

Vlada, na čijem čelu je u to vrijeme bio Dritan Abazović, je u aprilu prošle godine, zaključkom odredila da pilotažu obavlja samo Luka Kotor i Upravu pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) zadužila da pokrene proceduru za dodjelu koncesije.

Time je, kako navode u tužbi, SP u potpunosti isključen iz ovog posla, a Luci Kotor je dat ekskluzivitet lučke pilotaže do okončanja postupka dodjele koncesije. Abazović je tada kazao da to ne znači favorizovanje Luke Kotor, jer je ona državna firma.

SP u tužbi navodi da ih je obezbjeđenje opreme i zaposlenih za potrebe učešća na tenderu koštalo milion EUR, dodajući da imaju iskustvo, jer su se i ranije bavili pilotažom. Zbog toga su, kako tvrde, pretrpjeli i dalje trpe ogromnu materijalnu i profesionalnu štetu.

– Vlada je potpuno nezakonito sve poništila jednostavnim zaključkom koji je objavila na svom sajtu, bez namjere da zainteresovane kompanije, a među njima i tužioca, učesnike ovog veoma važnog i odgovornog posla, upoznaju sa svojim stavovima – navodi se u tužbi.

Država je u odgovoru na tužbu ocijenila da SP nema pravnog osnova za milionsku odštetu, jer ga država nije obavezala da nabavlja opremu i obezbijedi stručnu radnu snagu, uz napomenu da je sve to već posjedovao od ranije, s obzirom da je godinama obavljao poslove pilotaže.

Iz UPSUL-a su ukazali da nijesu prouzrokovali štetu nezakonitim radom, već da je odluka o koncesiji poništena presudom, zbog čega je Vlada u aprilu prošle godine i donijela zaključak. Navode i da je SP kršio ugovor, jer duguje 146 hiljada EUR za 2020. i 2021. godinu, ne sporeći da su naknadu za 2022. godinu na iznos od 205,8 hiljada EUR izmirili.

Iz Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), čije je mišljenje tražio PS, se navodi da Luka Kotor obavlja ovu djelatnost na osnovu odobrenja države, a ne po sopstvenom nahođenju, zbog čega nije utvrđena zloupotreba dominantnog položaja. Ukazali su, međutim, da je trebalo na adekvatan način utvrditi uslove na tržištu pomorske pilotaže kako bi omogućili stvaranje efikasnije konkurencije i ravnopravan položaj svih učesnika.

– Navedeno podrazumijeva potrebu za sprovođenjem postupka za dodjelu koncesije, kako je i naloženo zaključkom Vlade od 13. aprila prošle godine. Agencija smatra da bi sva pravna lica koja ispunjavaju zakonom propisane uslove trebalo biti u istom pravnom položaju, odnosno obavljati lučku uslugu u Bokokotorskom zalivu i akvatorijumu luke Kotor do sprovođenja postupka dodjele koncesije – stoji u obavještenju AZK.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije